Skyddet ska inte störa läsningen

4 mars, 2010

Lasse Winkler bloggade igår på svb.se:

Ta genast bort skiten

Feedback och konstruktiv kritik är av godo, vi välkomnar den. Tekniken med vattenmärke har vi på Elib utvecklat för att göra e-boken bättre. ”Skiten” – d.v.s. vattenmärkestexten i e-boken – visas för att informera läsaren om att filen är märkt och verket upphovsrättsligt skyddat. Det är givetvis inte meningen att texten ska störa läsningen! Tvärtom är denna form av upphovsrättsskydd framtagen för att främja en enkel hantering av e-boken och ge en god läsupplevelse med möjlighet att läsa sin e-bok på valfri plattform: läsplatta, smartphone eller dator.  Utformningen av det synliga vattenmärket har tagits fram i samråd med förlagsrepresentanter. Den är icke ristad i sten och ur tekniskt perspektiv kan en ändring av det synliga vattenmärket göras över dagen. Vi tar omgående upp frågan med förlagen!

Att vattenmärka någonting innebär i digitala sammanhang att förse en fil med information som inte går att ta bort. Uttrycket har sitt ursprung i vattenmärkt papper, men till skillnad från det fysiska vattenmärket kan det digitala vattenmärket vara både synligt och osynligt – alltså gömt i filens kod och osynligt för en vanlig användare. När vattenmärkning används i en fil är information till konsumenten om att filen förses med märkning ett viktigt inslag.

En annan metod att skydda e-böcker är licenskryptering, vilket innebär att e-boksfilen är krypterad och kräver att man använder ett särskilt program för att identifiera sig med användarnamn, lösenord eller annan kod, och registrerar sin plattform, exempelvis en läsplatta eller mobiltelefon. Tyvärr är det vanligt förekommande att licenskryptering leder till tekniska problem för konsumenten, vilket i värsta fall innebär att man inte kan öppna, än mindre läsa, sin lagligt införskaffade e-bok.

Det är för att komma bort från problematiken med licenskryptering som Elib, som ett av de första företagen i världen, utvecklat vattenmärkning av e-böcker. Med vattenmärkning kan vi erbjuda ett upphovsrättskydd som tar hänsyn till två sidor av en svår balansgång: skydda digitalt innehåll och ge konsumenten en bra tjänst. Arbetet med att göra tjänsten bättre fortsätter.

/Py Söderström

Annonser

9 Responses to “Skyddet ska inte störa läsningen”

 1. BookyDarling Says:

  Kommer ni att behålla den synliga texten då?

  • Elib Says:

   Vi tar som sagt upp frågan med förlagen. Innan vi hört med dem kan vi inte säga säkert. Någon form av synlig text kommer antagligen att finnas kvar, men vi kan hålla med om att en gång per kapitel är väldigt mycket.


 2. […] Nu har Elib svarat angående vattenmärkningen. Som jag anade i morse är det förlagsrepresentanter som krävt att alla böcker ska stämplas efter varje jävla kapitel. […]

 3. Bryt Says:

  Då ska det vara en text man får läsa igenom och begripa en gång. Efter det ska man inte behöva se vattenmärkningen- det finns ingensomhelst anledning att den ska behöva finnas där. Vilken förolämpning.

  VILL förlagen underlätta och uppmuntra piratkopiering? Då gör de ett bra jobb.


 4. Jag tror att jag talar för väldigt många när jag säger att jag hoppas innerligt att vattenmärkningen blir osynlig.
  Att den finns där och fungerar som ett avskräckande medel för piratkopiering borde glädja alla förlag och upphovsrättshållare, men att den syns känns väldigt onödigt och störande. I synnerhet som tekniken finns att göra den osynlig.

  Vad säger förlagen?
  Är detta vad ni vill?

  Om det är det, så känns det som om ni inte vill ha eböcker på marknaden överhuvudtaget.

  Dessutom – om man lägger in störande text efter varje kapitel, så känns det som om vi inte är långt från det absurda scenario som Linda Skugge tog upp på en av debatterna om den digitala farmtiden i höstas: Den att man kunde lägga in reklam i böcker.
  Och det vill vi väl verkligen inte ha ..?


 5. Har svårt att förstå upprördheten. Jag har läst 3 vattenmärkta epubböcker nu och tycker tekniken är kanonbra jämfört med alla dumheter med drm som bara krånglar till det för konsumenten och eboksförsäljaren. Vattenmärkningen stör mig inte ett dugg, inte ens när den dyker upp i varje kapitel. Om det nu är detta lilla som behövs för att förlag och distributörer av eböcker ska kunna känna sig trygga mot illegal spridning så är det väl helt ok. Att läsupplevelsen skulle förstöras har jag svårt att förstå. Självklart måste det synas att boken är vattenmärkt annars nöts det inte in i folks medvetande och då förlorar det effekt. Jämför Copyright-symboler på tryckt material. De syns. Bra jobbat Elib.

 6. Anders Borg Says:

  Vattenmärket måste uppenbart tas bort om ni ska respekteras som leverantör. Kopieringsskydd är ert problem, inte kundens/läsarens.


 7. […] svarar i blogginlägget Skyddet ska inte störa läsningen att det här faktiskt stämmer. Det är så här vattenmärkningen fungerar. Oj, det var inte […]


 8. […] mars, 2010 Med anledning av diskussionen kring att det synliga vattenmärket i e-boken visades för ofta, vilket störde läsningen, har vi […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: