Så här får du in e-böcker i din iPad

21 maj, 2010

Apples nya tablet iPad är väl anpassad för att kunna läsa böcker i formatet EPUB, och alla de böcker som distribueras utan kryptering (dvs i formatet vattenmärkt EPUB) går utmärkt att lägga in i iPad.

För att kunna lägga in böcker i din iPad behöver du ha programmet iTunes installerat på din dator och applikationen iBooks på din iPad. iBooks fungerar även i nyare versioner av iPhone.

Om du vill köpa och läsa din bok direkt på din iPad/iPhone är det bara att surfa in på butikens hemsida, köpa boken och klicka på nedladdningslänken. Om du har iBooks installerat ska du kunna välja att öppna länken direkt i iBooks. Boken läggs då till i din bokhylla och du kan börja läsa direkt.

Om du har köpt boken på din dator och vill lägga över den till din iPad kan du göra detta via iTunes:

1) Börja med att ladda ner den bok du vill läsa. OBS: krypterade, alltså kopieringsskyddade, böcker fungerar inte utan boken måste vara i formatet EPUB med vattenmärke. Spara filen (t ex Postcardkillers.epub) på din dator.

2) Öppna iTunes. Gå in under ”Arkiv” och välj ”Lägg till fil i biblioteket”. Bläddra fram till boken du laddade ner, markera den och välj ”Öppna”. Boken läggs nu till under ”Böcker” i ditt iTunes-bibliotek.

3) Anslut din iPad och gå in på den i iTunes. Klicka på fliken ”Böcker”.

4) Klicka i rutan ”Sync books” och sedan knappen ”Apply”. Dina böcker synkas nu till iPad.

5) Koppla ifrån din iPad och gå in i applikationen iBooks. Du får upp en ”bokhylla” med alla de böcker som finns inlagda. Klicka på omslaget till den boken du vill läsa.

6) Läs av hjärtans lust!

Notera att krypterade böcker, t ex de böcker som lånas ut på bibliotek, inte kan läggas över så här eftersom Apple inte kan hantera kopieringsskyddet. Man behöver då en separat programvara som heter Bluefire Reader. Se instruktioner här.

Annonser

16 Responses to “Så här får du in e-böcker i din iPad”

 1. Anja Says:

  Jag följer instruktionerna men får upp följande på min iPad när jag försöker läsa ”Den orolige mannen”;
  ”Book format error. This book cannot be opened because the format is not recognized, or is invalid.”

  Vad göra?

 2. Anja Says:

  Jag inser, efter att ha läst instruktionen tydligare, att det tydligen inte fungerar med e-böcker för utlån. Djupt besviken.
  Är det på G någon lösning?

  • Elib Says:

   Om vi säger så: det är inte av misstag som Apple valt att inte stödja Adobes DRM själva; se kommentar från Adobe här. Så det beror helt på om någon annan kan ta fram en iPad-app som kan läsa böcker skyddade med Adobes kopieringsskydd, och om Apple släpper in den i iTunes. Eftersom det i princip skulle innebära att de öppnade upp iPad för böcker sålda från deras konkurrenter känns det tveksamt – ej omöjligt, men i dagsläget finns vad vi vet ingen lösning på gång. Så fort en dyker upp kommer vi givetvis informera om detta.

   • Fredrik Says:

    Apple tillåter redan alternativa applikationer för böcker – Kindle, Stanza och eReader Pro är bara några. Så några problem att få sådana godkända existerar inte.

   • Elib Says:

    Och om de även släpper in Adobe är givetvis ingen gladare än vi. Dock ska påpekas att Stanza inte konkurrerar med Apples bokhandel, och Amazon är lite för stora för att kunna ignorera. Men vi lever på hoppet!

 3. Catarina Says:

  Vad synd att Kindle inte fungerar. När kan det komma?

  • Elib Says:

   Problemet med Kindle är att den är en monopolprodukt – den är specifikt framtagen för att bara läsa böcker köpta på Amazon. Det är liksom hela poängen med den. De böcker vi distribuerar till återförsäljare i formatet vattenmärkt PDF fungerar dock utmärkt i Kindle. Vad gäller vattenmärkt EPUB kommer det att fungera om den kommande versionen av Kindle stödjer EPUB, men de kopieringsskyddade böcker vi distribuerar via bibliotek kommer troligtvis inte att fungera om inte Amazon ändrar affärsstrategi.

 4. Johan Says:

  Och hur kommer det sig att inte eböcker med vattenmärkning finns som låneböcker?

  • Elib Says:

   Därför att de ska vara just låneböcker. Poängen med vattenmärkning är att det är en helt öppen fil, utan någon form av kopieringsskydd eller tidsbegränsning. Eftersom förlagen kräver att biblioteksböcker ska vara tidsbegränsade till 28 dagar är det tyvärr inte möjligt att använda vattenmärkning där.

   • Johan Says:

    Tack för det snabba svaret! Dessutom beröm då möjligheten finns att låna eböcker!

 5. Håkan Says:

  Det går visst att läsa ePub med drm-skydd, dock ej lånade, på iPhone och iPad. Använd appen txtr. Bra instruktion här:
  http://forum.macworld.se/topic/116096-ipad-och-krypterade-epubpdf/

 6. Anders Limé Says:

  Kan man inte köpa en ebok direkt från en IPad och sen bara börja läsa? Trodde Mac var användarvänligt?
  Eller är jag bara korkad…?
  Anders


 7. […] Epub-versionen som finns att köpa idag går utmärkt att lägga in i ex.vis iPad eller iPhone. Elib har utförliga instruktioner för alla läsplattor och iPad. […]


 8. […] Så här får du in e-böcker i din iPad « Elibs blogg […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: