Ang. biblioteksdebatten

22 november, 2010

Det har på sistone varit diskussion på väldigt många håll om modellen för utlåningen av digitala böcker på bibliotek, vilket är en både intressant och svår fråga. Vi tänkte berätta lite om hur vi ser på saken, och ge lite information och bakgrund till varför det ser ut som det gör.

Den nuvarande prismodellen är utarbetad i samråd med bl a Stockholms Stadsbibliotek och flera förlag, och priset är satt utifrån att bibliotekens kostnader för ett fysiskt utlån – inklusive lön till bibliotekarier, lokalhyra, bokhantering etc – då beräknades till 38 kronor. Av de 20 kr som biblioteken betalar per e-bokslån går 10 till förlaget (och därmed författaren), medan 10 går till att täcka våra kostnader inklusive licens för kopieringsskydd.

Tanken bakom vår nuvarande modell är att biblioteken till en låg startavgift ska få tillgång till ett brett sortiment och därefter enbart betala för det de faktiskt lånar ut. De får även kontroll över sina kostnader genom att de kan sätta en övre gräns för hur mycket de vill låna ut, så att de kan vara säkra på att inte gå över sin budget om de inte väljer att göra det.

Vi är alltid öppna för diskussioner med bibliotek och förlag runt andra prismodeller. Samtidigt ska man hålla i minnet att ”annan” inte automatiskt innebär ”billigare”; om man ser till en licensmodell liknande den amerikanska Overdrive använder, till exempel, där biblioteken köper in individuella licenser för de böcker de vill ha i sortimentet, skulle bara startkostnaden för att få motsvarande sortiment som de har idag bli den femtondubbla – förutsatt då att de nöjer sig med ett ”exemplar” av varje bok. Med vår prismodell får alla bibliotek – såväl Stockholm som Sorsele – tillgång till alla e-böcker som överhuvudtaget finns till utlåning, från stora och små förlag, utan att det finns en instegströskel som bara de stora kommunerna har råd med.

Vi på Elib tror att biblioteksutlåningen snarare hjälper än stjälper försäljningen – precis som den gjort hittills. Det är fortfarande fler e-böcker som lånas än som säljs, även om försäljningen nu börjar hinna ikapp. För oss är det en självklarhet att alla böcker – både digitala och fysiska – ska finnas på biblioteken, och är mycket positiva till att hitta alternativa modeller. Man ska dock komma ihåg att några förlag är väldigt oroliga över att utlåningen ska förstöra för försäljningen, och det inte är någon självklarhet att biblioteken ska få obegränsad utlåning av e-böcker – det finns idag inget undantag i upphovsrättslagen för att få låna ut digitala böcker, utan det måste lösas genom samförstånd mellan bibliotek och förlag. Se till exempel situationen i Storbritannien, där biblioteken enligt de senaste reglerna enbart får låna ut e-böcker inom bibliotekets fysiska väggar. Just därför är vi mycket positiva till att diskussionen kommit igång på allvar, och för gärna en diskussion med både bibliotek och förlag runt alternativa modeller.

/Johan Greiff, VD

7 Responses to “Ang. biblioteksdebatten”

 1. Eva Dillner Says:

  Per-lån eller licensmodell?
  Är det bättre med en licensavgift? Knappast. Med den explosion av material i digitalt format som är på gång, kommer kostnaderna för biblioteken att skena iväg ännu mera än med nuvarande per-lån ersättning.

  Med en licensavgift betalar varje bibilotek samma avgift oavsett om boken lånas ut mycket eller lite. Med ett per-lån system betalar biblioteken endast för aktuella utlån. Med ett per-lån system behöver biblioteken inte välja vilka titlar som ska ingå i deras sortiment. Men en licensmodell, blir de tvungna att gallra, med risken att bara de ”bästsäljande” böckerna blir kvar.

  Biblioteksutlåning ska inte fungera likadant som om du köpt boken. När låntagaren gratis kan lyssna är det en liten uppoffring att den är strömmad eller bara kan läsas under låneperioden. Att släppa bibliotekslån så vem som helst kan ladda ner från hemsidor utan begränsning finns inte på kartan för mitt lilla förlag.

  Per-lån systemet gynnar de små. De smala titlarna. De små biblioteken. De stora förlagen med de stora författarna är ändå inte intresserade av att lägga ut sina titlar till biblioteken. Och då borde debatten handla om de små, de smala, den kulturella mångfalden.

 2. Rikard Says:

  Hej!

  Av ren nyfikenhet, av de tio kronorna som går till förlaget ”och därmed till författaren”, hur många kronor går till författaren?

  Jag antar att det är olika för olika förlag och avtal. Men vad ligger det på i snitt, tror ni?

  Det är ju relevant information som kan öka förståelsen för de olika ståndpunkterna i debatten.

  • Elib Says:

   Det är mycket riktigt helt och hållet upp till de avtal som slutits mellan förlag och författare, så det är tyvärr ingenting vi kan säga något om.

   • Rikard Says:

    Kan det vara noll kronor, dvs kan det finnas avtal som stipulerar att e-böcker (genom biblioteksulåning) inte ger grund för royalty?

    Tack för snabbt svar! Förstår mycket väl att ni inte kan känna till avtalen (men ni hänvisar ju indirekt till dem i ert resonemang 😉 ).

    MVH

    Rikard

   • Elib Says:

    Som sagt, det kan jag inte säga säkert, det är ju givetvis teoretiskt möjligt att något förlag gör så. Men vi har inte hört något sådant och jag har mycket svårt att tänka mig att seriösa förlag vägrar betala sina författare, det borde det ha blivit rabalder om i så fall.


 3. Hej Elib,
  Ville bara tipsa om den här postningen hos Rasmus Fleischer: http://copyriot.se/2010/11/23/att-lana-en-e-bok-fran-biblioteket/

  Kan vara fint för Johan Greiff eller någon annan hos er att haka på kanske.

  Allt gott
  hälsar
  Annika Beijbom


 4. […] dessa 20kr per lån av en e-bok, vart går dessa pengar? Jo 10kr går till förlaget (som sen fördelar vidare till författaren enligt avtal med […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: