Veckan som gick

28 januari, 2013

Vi kör en summering av något av det som hände i den digitala bokbranschen i förra veckan!

Förra veckans stora bokbranschnyhet var ju att totalsiffrorna för 2012 tyder på att bokbranschen i Sverige gått bakåt ordentligt. Hur än tidningarna må uttrycka det har dock e-boksförsäljningen fortsatt öka, och som det ser ut just nu kommer januarisiffrorna att ligga på samma nivå som december – det är alltså inte bara julhandeln som gjort det.

Även i USA fortsätter e-boksförsäljningen att öka, även om marknaden börjar mogna – som vi skrev i förra veckan står e-böcker nu ofta för upp til 50% av försäljingen per titel, och någonstans där verkar gränsen kanske ligga just nu. (Även om barnböcker fortsätter öka väldigt starkt; läs gärna mer om vår satsning på svenska skolor här.)

Men även i andra länder ökar försäljningen – Brasilien står t ex inför ett seriöst genombrott.

Här är en mycket läsvärd artikel om hur man designar bokomslag i en digital värld, även om kopplingen till storsäljaren Femtio nyanser av honom (som givetvis finns som svensk e-bok också) känns lite krystad (f’låt).

Prisfrågan är ju alltid på tapeten när det gäller e-böcker. E-böcker sålda för 20 pence börjar nu göra sig märkta på den brittiska bokmarknaden – bl a har Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann sålt 145 000 exemplar.

Stephen King uttalar sig i en debattartikel om vapenkulturen i USA. Detta i sig är kanske inte så förvånande, men sättet han gör det på är intressant – i stället för att välja ut en tidning att sälja in artikeln till och vänta på att den ska få en plats där lägger han direkt upp den som en e-bok för 99 cents – direkt från författarens dator till läsaren. Bäva månde tidningarnas debattsidor. (King är naturligtvis inte ensam om det – inom några timmar fanns en annan e-bok upplagd som ett direkt svar på Kings, med titeln Stephen King Don’t Know Shit.)

Årets Stockholm Läser-bok är Lena Anderssons Var det bra så?. Den finns givetvis både som e-bok och som ljudbok.

DN skriver om Bonnierförlagens projekt att digitalisera sina gamla titlar. Tusen titlar från 1830-talet och framåt – givetvis ska den svenska litteraturskatten finnas tillgänglig digitalt också.

British Library digitaliserar sina sällsynta dokument. Om ni råkar vara i London, passa på att kila förbi deras utställning – inget ont om det digitala, men det är något visst med att se originalen till Magna Carta och Robert Scotts dagboksanteckningar.

Mer diskussion om tekniska lösningar för e-böcker: Är det EPUB3 eller HTML5 som kommer att stå för de spännande nya lösningarna, eller båda, eller kommer vi vara kvar på den nuvarande tekniken ett tag? Inget ont om e-böcker med en massa spännande multimedia (läs t ex om den kommande Anne Frank-appen) men i dagsläget är ju de flesta romaner i världen ändå baserade på ren text, och det är än så länge de som säljer.

Teleread skriver om världens minsta läsplatta, TrekStor Pyrus Mini. Vi fick tillfälle att leka med den på bokmässan i Frankfurt i höstas; riktigt trevlig. Och apropå det reder bloggen De Nio ut skillnaden mellan läsplattor och surfplattor.

Naturligtvis släpptes också ett stort antal böcker i digitalt format – se gärna listor här:
Nya e-böcker
Nya digitala ljudböcker

Häng med!

Annonser

2 Responses to “Veckan som gick”

 1. Kjell Andersson Says:

  Intressant och glädjande att försäljningen av e-böcker ökar! Måste de presumtiva e-bokläsarna vara hänvisade till att köpa sin läsplatta på nätet? Har vid besök hos samtliga (!) elektronikvaruhus i Malmö/Lund-området fått samma svar ”nej läsplattor det säljer vi inte, de är inte så efterfrågade…..”. Sä länge läsarna är hänvisade till att köpa sin läsplatta på nätet så kommer troligtvis inte e-boken att få sitt stora och väl värda genombrott.
  Ett lysande undantag är Billingska Bokhandeln i Höör, där finns läsplattor att köpa direkt över disk!
  Kanske skulle Biblioteken kunna sälja läsplattor……….

  • Elib Says:

   Jo, Billingska tycker vi om! Även Teknikmagasinet och Webhallen brukar ha läsplattor hemma. Men vi håller med, det vore jättekul om lite fler butiker började sälja dem.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: