Veckan som gick

14 maj, 2013

Eller ja, veckorna då; efter den långa summeringen av vad som sades på bokmässan i London blev det tyvärr ett litet glapp i rapporteringen.

De senaste dagarnas kanske största nyhet: Efter att det spekulerats att Barnes & Nobles e-bokssatsning Nook inte går så bra kom det i dagarna ut att Microsoft funderar på att köpa den… för en miljard dollar. Det är nästan så man skulle kunna tro att det finns pengar att tjäna på digitala böcker för de som vet hur man säljer digitala produkter. Samtidigt satsar pigga konkurrenten Kobo på en läsplatta i lyxformat. Konkurrensen hårdnar, men det finns också en större marknad att dela på, och fler möjligheter att nå läsare.

(Edit: Precis efter att jag tryckte ”Publicera” här förnekade Microsoft planerna. Samtidigt kom också nyheten att Amazon köper Liquavista, som tillverkar färgskärmar för läsplattor, så grundpoängen består.)

Se bara på situationen i Storbritannien, där e-boksförsäljningen nu gått från nästan ingenting till 12% av den totala omsättningen på bara ett par år. På bekostnad av pappersböckerna, tror man kanske? Näpp, precis som läget är för skönlitteraturen i USA ökar branschen som helhet också.
Digital Book World: Ebooks Grew 134% in UK in 2012, up to 12% of Total Market
This Is Money: Print fiction sales rise despite 134% leap in ebook sales in record year for publishers
Digital Book World: Ebook Spending on the Rise

Visserligen verkar marknadsandelen för e-böcker för tillfället plana ut på ca 30% av intäkterna för branschen som helhet (betydligt mer för skönlitteratur, förstås), men det är ju också med den generation som fortfarande minns när böcker bara fanns på papper. Vi skriver mer om barns läsning lite längre ner.

Och därmed följer naturligtvis andra debatter, som till exempel den om prissättning…

…nya affärsmodeller, försäljningskanaler och konkurrenssituationer…

…och naturligtvis den eviga frågan om e-boksmomsen. Nyligen gjorde Bolivia som Frankrike och Luxemburg och sänkte e-boksmomsen till samma nivå som den för pappersböcker. Danska återförsäljaren Saxos flytt till Luxemburg gjorde dem omedelbart till klart störst på den danska e-boksmarknaden eftersom de nu kan sätta betydligt lägre priser än sina konkurrenter. I Sverige och Danmark har vi fortsatt fyrdubbel moms på digitala böcker.

Se även vad som händer i Ostasien, Australien, och vad som kan tänkas hända i resten av världen.

Därmed inte sagt att inget händer i Sverige. I år satsar Bok- & Biblioteksmässan stort på det digitala, med en helt ny scen där både förlag och läsare får möjligheter att mötas, pröva på och diskutera bokens digitala framtid. Vi kommer givetvis att vara på plats där!
Se även:
Dito tror på vatten
Bokon billigast på e-böcker

Lars Rambe på Hoi förlag har nu en intressant blogg om dagens bokbransch: Blocks by Rambe

Och ni missar väl inte Bokons nya podcast Bokmärkt?

Även på andra sidan kölen börjar det röra på sig. E-böckerna hamnade i centrum när norska kulturministern presenterade sin nya boklag (eller boklov, som de säger där borta). Se SvBs sammanfattning här: SvB: Fastpris ska gälla alla böcker

Och om det nu hjälper till att få igång den norska e-boksmarknaden – därom går som vanligt meningarna isär – är det nog inte en minut för tidigt; enligt en ny undersökning av NRK läser 81% av alla yngre norrmän som börjat läsa e-böcker enbart på engelska. Det är en rätt skrämmande siffra för oss som hoppas på att det även i framtiden ska finnas gott om litteratur på de nordiska språken; vad händer när läsarna blir övertygade om att vill man läsa böcker i de där digitala apparaterna där man tar till sig all annan media från Twitter till långfilm, då gör man det på engelska eller inte alls? Kunderna väntar inte på branschavtal och pilotprojekt.

Och där var vi väl osökt inne på det här med barns läsning. Vi har ju nu lanserat ElibU, vår stora satsning på att hjälpa skolorna få tillgång till digitala böcker. Ni kan se hela lanseringseventet, inklusive ett väldigt intressant föredrag om vikten av att barn får läsa av läsambassadören Johan Unenge, här:

Vi gjorde även en summering av intressanta nyheter om hur digitala böcker kan underlätta barns läsande. Rekommenderad läsning för alla.

Slutligen noterar vi också att för knappt tre år sedan blev James Patterson den förste att sälja mer än en miljon e-böcker. Nu gick han nyligen ut och kritiserade branschen för att vara för rädd att stå upp för bokens värde. Det gav en del intressanta svar som är värda att läsa eftersom de säger en del om vart branschen är på väg – eller åtminstone vart man tror att den är på väg:

Som vi skrev för några veckor sedan: det är märkligt att ju mer man dödförklarar boken, desto livskraftigare verkar den.

Så, det var allt för den här gången. I slutet av veckan är vi på Biblioteksdagarna i Örebro – kom gärna förbi och säg hej!

Naturligtvis släpptes också ett stort antal böcker i digitalt format – se gärna listor här:
Nya e-böcker
Nya digitala ljudböcker

Om ni vill ha de här nyheterna när de kommer, följ oss gärna på twitter.

Läs också gärna om ElibU – digitala böcker till skolan.

Häng med!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: