Veckan som gick

24 maj, 2013

Vi har kommit en lång väg från Microsofts förutsägelser om e-boksmarknaden 1999. Vad hände den senaste veckan?

Tja, nästa vecka är vi på Book Expo America i New York, så varför inte börja med lite nyheter om ett annat stort Apple? Det har varit mycket prat om den nära förestående rättegången om prisnivån på e-böcker mellan amerikanska justitiedepartementet å ena sidan och Apple och ett gäng storförlag å den andra. Se t ex:
DOJ Filing Calls Apple ”Ringmaster” of E-book Pricing Rise
Apple Fights Back in Antitrust Case
News from the Big Six, Apple Antitrust Settlements
Amazon: Victim or Aggressor?
Apple har också fortsatt fått kritik för sina hårda regler för vad som får säljas i deras butik.

Annars fortsätter ju årssiffrorna för 2012 rasa in fortfarande;I USA fortsätter e-boksförsäljningen fortfarande öka, inte minst bland barn- och ungdomslitteratur. Och inte mindre glädjande är att det alltså inte sker till priset av minskade intäkter, utan e-böcker driver både marknaden och intäkterna.

(Apropå barn och ungdom förresten: en ny brittisk studie konstaterar att majoriteten av 8- till 16-åringar föredrar att läsa på skärm framför på papper – och de som läser på skärm läser oftare också. Då krävs det förstås att de har tillgång till böcker också; läs gärna om vår satsning på skolorna genom ElibU här.)

Trötta på amerikanska och brittiska siffror? Ta och läs om Nederländerna, där e-böcker nu utgör ca 4% av marknaden, och Kanada. Kanada är ett intressant fall; för tillfället verkar e-boksförsäljningen stanna på en nivå av 15%, vilket tillskrivs bland annat att den fysiska bokhandeln fortfarande utgör större delen av all bokförsäljning där, samt att kanadensare inte är så noggranna med att jämföra priser innan de köper. (Därav priserna på Neil Young-biljetter.) Notera också att största spelaren på den kanadensiska marknaden inte är Amazon utan inhemska Kobo.

Det har varit väldigt mycket prat om självpublicerad litteratur på senare år. Nu börjar det spekuleras i om självpubliceringsmarknaden kanske börjar bli mättad. Andra är mer optimistiska om självpublicerarnas chanser gentemot traditionellar förläggare. Den som lever får se.

I takt med att marknaden svämmas över av smartphones och surfplattor har många frågat sig vad som kommer att hända med den ”klassiska” läsplattan. Det är väl ingen slump att skärmtillverkarna nu börjar leta efter fler användningsområden:prislappssystem; armbandsur, telefoner, byggsatsdisplayer, och för all del också läsplattor (inklusive en riktig bjässe från Sony). Tja, så länge det innebär att de fortsätter blir bättre och billigare kan man ju hoppas på att efterfrågan bland oss storläsare förblir stor nog. Den som väntar på Mirasols färgskärm, som det glunkats om i flera år nu, lär nog få vänta; som alltid läsvärda bloggen The Digital Reader konstaterar,

The screen doesn’t actually work. (…) If nonfunctional props count as demos then Star Trek had the first tablets, cell phones, and so on.

Och apropå Star Trek: i onsdags släpptes nyheten att Amazon, förutom att fortsätta satsa internationellt, tror sig ha hittat ett helt nytt marknadssegment i förlagsbranschen – de ska nu börja ge ut fanfiction kommersiellt. Traditionellt skrivs fanfiction ju på en grå marknad där copyrightbrott oftast ignoreras eftersom inga pengar byter hand, men Amazon har nu tecknat avtal med TV-kanaler som gör att fans nu kan sälja sina alster lagligt. Författaren John Scalzi är något skeptisk. Varför gör de detta? Finns det mycket pengar i det? Kanske, men det är också ett sätt för upphovsrättsinnehavarna att stärka sitt varumärke; det är i princip samma sak som JK Rowling gjorde med Pottermore.com, men mer öppet. Vi skrev mer om liknande transmediala initiativ här.

Och apropå copyright, två intressanta artiklar om piratkopiering: What you need to know about book piracy och svarsartikeln …misses the point in its article on e-book piracy.

Lite annat läsvärt:
Stephen Kings nya bok släpps inte som e-bok eftersom han vill stödja bokhandlar; eftersom Amazon ändå säljer pappersutgåvan undrar man hur väl det går…
Europeiska kommissionen diskuterar e-böcker och hur man ska bygga en hållbar europeisk marknad. Nödvändig plan eller önsketänkande?
Anders Borg om vad Sverige gör för att sänka e-boksmomsen, som ju är 25% till skillnad från de 6% man betalar på träböcker. Tydligen följer vi det EU gör noggrannt.
Ten challenges to innovation in publishing
Book publicity: What’s changed and what hasn’t
Six Publishing Lessons From Open Road Media’s First Three Years
13 Lessons From Killing Our College Daily Paper And Going Digital

Naturligtvis släpptes också ett stort antal böcker i digitalt format – se gärna listor här:
Nya e-böcker
Nya digitala ljudböcker

Om ni vill ha de här nyheterna när de kommer, följ oss gärna på twitter.

Läs också gärna om ElibU – digitala böcker till skolan.

Sådärja. Ladda nu ner ett gratisex av Da Vinci-koden och ta helg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: