Bok & Bibliotek 2013: Elibs nya biblioteksmodell

1 oktober, 2013

En av våra mest välbesökta programpunkter på Bokmässan var när vår VD Johan Greiff på lördagen presenterade vår nya modell för digitala böcker på biblioteken. På allmän begäran från de som inte hade möjlighet att närvara lyckades vi få tag på en film av evenemanget:

Tyvärr saknas de sista minuterna av frågestunden, vi ber om ursäkt för det. Se även hela presentationen i PDF-format här.

I korthet går den nya modellen ut på att skapa mer flexibilitet och valfrihet för både bibliotek och förlag. I den nuvarande modellen, som togs fram i samarbete med bibliotek 2002, får biblioteken tillgång till en bred katalog utan fast kostnad och betalar sedan enbart för det de lånar ut, till ett pris på 20 kr/lån (valt eftersom det är ca hälften av vad ett papperslån kostar biblioteken enligt uppgift från Stockholms Stadsbibliotek 2001). I det nya systemet ska biblioteken själva kunna kurera sitt utbud och välja vilka titlar de vill ta in, samtidigt som förlagen kan bestämma vilka titlar de vill erbjuda och till vilket pris.
– Dagens modell ska finnas kvar. Dessutom lägger vi till en stycklicensmodell med ett antal utlån av en titel under viss tid. Vi tänker oss också en abonnemangsmodell där biblioteken erbjuds en grupp böcker till fast pris, säger Johan Greiff.
Genom att nyare titlar kan erbjudas under stycklicens ska problemet med karenstider undvikas. Böcker som ingår i den nuvarande modellen ska också kunna erbjudas med mer variation på lånekostnaden.

Läs mer om den nya modellen här:
Svensk Bokhandel
Värmlands Folkblad
P1 Kulturnytt (och uppföljare: ”Positivt med ett intiativ på e-boks-området”)

Diskussioner pågår för fullt med representanter för alla parter. Vi kommer att gå ut med mycket mer information om detta under hösten, men har ni redan nu några frågor tas de gärna emot på info@elib.se.

Läs allt om vår bevakning av Bok & Bibliotek 2013 här!

Annonser

One Response to “Bok & Bibliotek 2013: Elibs nya biblioteksmodell”

 1. Eva Dillner Says:

  Vad vill biblioteken egentligen?
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/forlagen-styr-lan-av-e-bocker_8584272.svd

  Det går inte att jämföra fysiska böcker och e-böcker. En fysisk bok köps in och kan bara lånas en åt gången. Vill de ha samma begränsning med e-böcker, att de bara går att låna till en användare åt gången? Det skulle ju faktiskt lösa budgetproblemen, e-boken får bara lånas av en besökare per gång, när den ”återlämans” dvs tiden går ut, kan nästa låna. Med populära titlar kan man ju göra 7-dagars lån.

  Det är ingen tvekan att den fria e-boksutlåningen dämpar försäljningen. Med en fysisk bok på biblioteket måste man reservera, stå i kö för att få låna. Är den tillräckligt populär så går folk till bokhandeln och köper den. Men med e-böcker är det obegränsad tillgång. Därför blir biblioteksersättningen viktig för förlag och författare. Den upphovsrättsliga ersättningen till upphovsmännen ska inte tummas på för att biblioteken vill fritt sprida vår litteratur utan begränsning. Pirater har vi nog av ändå.

  Biblioteken vill å ena sidan begränsa utlåningen av populära titlar, samtidigt som de klagar på att de inte har tillgång till allt nyutgivet. Hur ska de ha det?

  Ett första steg för att lösa bibliotekens budgetkris är att begränsa utlåningen av e-böcker. En användare åt gången. Inför 7-dagarslån. Inför reservationsmöjlighet.

  Så tänker jag.
  Författare med eget förlag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: