Mer information om den nya biblioteksmodellen

1 november, 2013

Som vi tidigare nämnt jobbar vi just nu för fullt på att få allting klart med den nya modellen för digitala böcker, såväl e-böcker som ljudböcker, för svenska folkbibliotek. Vi har med stort intresse följt all diskussion under de senaste åren, och efter att ha arbetat hårt med att få till en lösning som passar alla sidor är det verkligen skönt att det börjar röra på sig!

Vi vill passa på att berätta lite mer om hur den nya modellen är tänkt att fungera. I korthet går den ut på att skapa mer flexibilitet och valfrihet för både bibliotek och förlag. Den nuvarande modellen, som togs fram i samarbete med bibliotek 2002, ger biblioteken tillgång till en bred katalog utan fast kostnad. De betalar sedan 20 kronor per lån för det de lånar ut, jämfört med 40-70 kronor för ett papperslån enligt uppgift från biblioteken själva. Modellen har dock upplevts som oflexibel och svår att planera för, samtidigt som förlagen fruktar att biblioteksutlåningen stör möjligheten att sälja böcker, och det är detta vi hoppas lösa nu.

I den nya modellen ska biblioteken själva kunna kurera sitt utbud och välja vilka digitala titlar de vill ta in, samtidigt som förlagen kan besluta vilka titlar de vill erbjuda till vilket pris. Böcker kommer att kunna finnas i flera olika modeller: dels den nuvarande så kallade accessmodellen, där biblioteken får fri tillgång till titlar utan fast kostnad och enbart betalar för det som faktiskt lånas ut, men med en mer flexibel prissättning så att t ex enstaka noveller kostar mindre än romaner. Dels i en licensmodell, där biblioteken köper in ett visst antal virtuella exemplar av varje titel i förväg på liknande sätt som de gör för pappersböcker. Även andra modeller, som exempelvis en katalog med utvalda böcker till en fast kostnad, kommer i framtiden. Förlagen beslutar vilken modell som används för varje titel. På så vis kan t ex en helt nyutgiven bok finnas i licensmodellen, så att en stor efterfrågan på en enstaka titel varken knäcker bibliotekets budget eller stör den kommersiella marknaden, för att lite senare flyttas över till accessmodellen.

För biblioteken innebär detta precis som idag en enkel lösning, där de bara behöver ett enda avtal för att få tillgång till samtliga förlags böcker, men där de också får större kontroll över sitt utbud och sin utlåning genom att de själva på ett smidigt sätt kan välja vilka böcker de vill ha i sitt sortiment. De kommer även att få bättre verktyg för att kontrollera sina kostnader, inklusive att kunna budgetera på titelnivå. För de bibliotek som vill ha en färdig webblösning för sina digitala böcker kommer vår nuvarande sida att byggas om från grunden för att anpassas till den senaste tekniken och ge biblioteken större möjlighet att lyfta fram sitt utbud och kommunicera med sina läsare. Vi kommer även att erbjuda mycket bättre lösningar för nedladdning eller onlineläsning. Vill man hellre integrera sitt e-bokssortiment fullt ut i sin vanliga webblösning erbjuder vi ju sedan flera år en API-lösning som gör detta möjligt, men till den nya modellen tas dessutom ett nytt API fram med en rad nya och förbättrade funktioner för biblioteken.

För förlag och författare innebär den nya modellen att det blir ännu lättare och fördelaktigare att nå ut på den digitala marknaden, och därmed också lockande att göra fler titlar tillgängliga. Biblioteken har länge varit de som drivit det digitala läsandet, och genom att förlagen nu kan sätta villkor på titelnivå samtidigt som biblioteken kan arbeta aktivt med sitt sortiment och lyfta fram relevanta titlar öppnas nya möjligheter till givande samarbete mellan förlag och bibliotek. Eftersom förlag kan välja att lägga upp nya titlar i licensmodellen där biblioteken köper in virtuella exemplar ska titlar dessutom inte behöva fördröjas till biblioteken, samtidigt som risken för att biblioteksutlåningen stör den kommersiella försäljningen kontrolleras. Alla förlag vi har talat med är överens om att med införandet av en licensmodell försvinner behovet av karens på nya titlar.

Du kan även ladda ner ett informationsblad här.

Det som återstår att göra är att i samråd med bibliotek och förlag bestämma detaljerna runt prissättningsnivåer och lånevillkor. Detta arbete pågår för fullt, och vi kommer även att gå ut och efterfråga synpunkter under arbetets gång. Ni hör snart av oss igen! Har ni några frågor under tiden nås vi som vanligt på info@elib.se eller på twitter, @elib_se.

Annonser

7 Responses to “Mer information om den nya biblioteksmodellen”

 1. Lars Biörck Says:

  Det nämns att ett bibliotek från början kan köpa in en titel enligt ”licensmodellen” för att senare gå över till ”accessmodellen”. Jag förstår inte riktigt, har man väl köpt in en titel så äger väl biblioteket den för evig tid. Eller är tanken att rättigheten till accessboken är tidsbegränsad?
  I övrigt har jag all förståelse för att förlagen kan behöva ha olika ersättningar för titlar inom licensmodellen och ibland kräva en fördröjning innan biblioteken får låna ut titeln. Men biblioteken kommer att skrika i högan sky om priset blir än högre än dagens 20 kronor. Varför startar inte Elib själva (eller annan aktör) en ”bokstuga” dvs. ett kommersiellt bibliotek där läsarna mot ett pris som är lägre än varaktigt inköp av en E-bok kan ladda ner en 28 dagars bok?
  Med vänlig hälsning
  Lars Biörck

  • Elib Says:

   Hej,

   Under rådande svensk lagstiftning kan man inte garantera att ett bibliotek har en titel för all framtid; för att kunna låna ut en e-bok måste den ju kopieras, och för att få göra det måste man ha avtal med rättighetsinnehavaren (bokstavligen copy-right). Tanken är mycket riktigt att licenser i licensmodellen ska vara tidsbegränsade, eftersom titlar förhoppningsvis ska gå över i accessmodell i takt med att de åldras. Detta är ju som sagt delvis för att man inte ska behöva fördröja titlar till biblioteken. Detsamma med priserna; genom att ge möjlighet att variera priserna får man mer incitament för förlagen att göra sina titlar tillgängliga, samtidigt som biblioteken alltid själva väljer vilka titlar de vill köpa in och hur mycket de vill lägga på det.

   Idén om en kommersiell bokstuga är absolut bra, och om någon återförsäljare vill starta en sådan stödjer vi det gärna.

 2. Cecilia Says:

  Kommer det att gå att lyssna via mobilen? Det känns ju konstigt att inte kunna låna en bok via biblioteket och inte kunna använda den i mobilen. Det går ju utmärkt att ta med en pappersbok så varför inte, eller är man rädd att det skulle konkurrera med företag som säljer liknande tjänster. I så fall har ju biblioteken alltid varit konkurrenter till boklådorna.

  • Elib Says:

   Det är tanken, ja. Till en början dock via samma tekniska lösning (Flash) som i dagsläget, men vi hoppas kunna utveckla det.

 3. Lars Biörck Says:

  Ser i dagens tidning att Elib nu har sagt upp avtalet med biblioteken. Kan man få mer aktuell information på den här bloggen?

  • Elib Says:

   Vi har inte sagt upp några avtal, däremot håller vi på och skriver nya avtal med biblioteken som ersätter de gamla. Flera bibliotek är redan igång med den nya modellen, andra avvaktar tills alla är tillbaka från semestrarna. Mer information kommer under nästa vecka!


 4. […] vi nämnt tidigare på den här bloggen och i många andra sammanhang har vi sedan i höstas arbetat med förbättringar av hur biblioteken […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: