Viktig information om Adobe-konton

11 november, 2013

Som framgick av pressen i helgen har ett stort antal lösenord läckt ut från mjukvaruföretaget Adobe. Eftersom vi använder oss av Adobes tjänster för att upphovsrättsskydda e-böcker (främst på bibliotek, sålda e-böcker är i regel fria från kopieringsskydd) är det möjligt att e-boksläsare som registrerat sig hos Adobe finns bland de drabbade. Vi beklagar det inträffade och vill klargöra några viktiga punkter:

 • Samtliga Adobe-användare har redan för flera veckor sedan fått information om detta via e-post från Adobe, där de uppmanas byta sina lösenord. Om du inte redan gjort det rekommenderar vi starkt att du gör det omedelbart.
  För att förtydliga gäller detta alltså lösenordet till ditt Adobe-ID, inte lösenordet till ditt lånekort; bibliotekens låntagarregister är inte på något sätt berörda av detta.
 • Som alltid när det gäller lösenord på Internet rekommenderas att man inte använder samma lösenord till flera olika tjänster. Om du använt samma lösenord till ditt Adobe-konto som du använder till andra tjänster rekommenderar vi att du byter dessa. Se gärna tips här om hur du skapar ett säkert lösenord.
 • Detta är inte på något vis riktat specifikt mot svenska e-boksläsare; Adobe använder samma konto för samtliga sina tjänster och programvaror, som ju inkluderar Flash, Adobe Reader, Photoshop, InDesign, och många andra. Det finns heller inget sätt att utifrån någons Adobe-konto komma åt vederbörandes låne- eller köphistorik.
 • Vi behöver i dagsläget använda Adobe-kryptering för upphovsrättsskydd av e-böcker för de förlag som kräver det, samt vid biblioteksutlåning för att böckerna ska kunna tidsbegränsas. Vi håller på att se på andra möjligheter, inklusive streaming, som skulle göra att vi inte skulle ha behov av Adobes tjänster. Vi på Elib var för snart tre år sedan bland de första i världen att frångå Adobe-kryptering på sålda e-böcker. Även vår skollösning ElibU använder sig helt och hållet av våra egenkonstruerade lösningar som ej kräver personlig registrering hos något externt företag. Som vi tidigare nämnt hoppas vi kunna arbeta in liknande lösningar i vår bibliotekstjänst i takt med att vår nya modell för digitala böcker på bibliotek kommer på plats. Läs mer om denna här.

Mer information om det inträffade hittar du hos Adobe.

För övriga frågor hänvisar vi som vanligt till vår support på info@elib.se.

Annonser

6 Responses to “Viktig information om Adobe-konton”

 1. Carl Sandberg Says:

  Strömmande innebär ju uteslutning av läsplattor som inte är uppkopplade. Låter som en dum idé.

  • Elib Says:

   Hej,

   I princip all mediakonsumtion går ju allt mer mot strömmande media – från Netflix till Spotify – och vi tror definitivt det kommer att bli en stor faktor för böcker också. Därmed inte sagt att det måste vara den enda lösningen. Men som sagt, saken är under utredning.

 2. na Says:

  Såå…om man inte fått mail från adobe (som jag) då är ens konto inte i fara? (första punkten)

  • Elib Says:

   Hej,

   Såvitt vi fått veta ska Adobe ha kontaktat alla som är registrerade hos dem, men det är ju möjligt att deras mail till dig fastnat i något spamfilter eller liknande. Kontakta gärna dem med den frågan i så fall.

 3. Maria Says:

  Hej, jag har bytt lösenord hos Adobe, men får följande felmeddelande när jag försöker ladda ner bokfil från Elib med hjälp av bluefire reader: e.adept.timeout http://avös.elib.se/fulfillment/fulfill license_sign.

  Skulle tacksamt vilja veta hur jag ska lösa detta så jag kan läsa böcker på min ipad igen.

  • Elib Says:

   Hej,

   Adobe hade serverproblem i helgen som gjorde att det under vissa perioder inte gick att ladda hem böcker. Vi beklagar det. Det ska dock vara löst nu. Om du misslyckades med några lån, maila gärna ditt lånekortsnummer till info@elib.se så kan vi hjälpa dig med det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: