Hur blir en e-bok till?

18 augusti, 2014

Vi får ibland frågan, hur blir en e-bok till egentligen? Varför finns inte alla böcker som någonsin givits ut automatiskt som e-böcker också, varför kostar de pengar, vem bestämmer om en bok ges ut…? Det är naturligtvis något som kan diskuteras väldigt länge, men här tänkte vi försöka svara på några vanliga frågor.

Vem bestämmer om en bok blir e-bok?
Precis som med tryckta böcker är det den som äger rättigheterna till boken – oftast upphovsmannen, genom sitt förlag – som bestämmer om den alls ges ut och i vilka format.

I Sverige finns närmare tusen olika förlag, från multinationella bjässar till enmannaoperationer som sköts från köksbordet, och även i allt högre grad självutgivna författare – även om dessa formellt sett inte har avtal med något förlag, så gör de ju själva det jobb ett förlag skulle gjort och är alltså i praktiken självförlagda också. Precis som det är upp till Torgny Lindgren och Norstedts att besluta om de ger ut en e-boksutgåva av hans nya bok är det upp till självutgivna författare att besluta om de vill ge ut den som e-bok och vilka leverantörer de anlitar, och ingen annan kan bestämma det åt dem.

I dagsläget kommer de allra flesta nya svenska böcker, och i allt högra grad också böcker som översatts till svenska, ut som e-böcker samtidigt som den tryckta boken. Ju mer författare och förlag märker att det lönar sig, desto fler e-böcker kommer naturligtvis att komma ut. Vår erfarenhet är tydlig: E-boksmarknaden är i konstant tillväxt, och de som satsar på e-böcker – inte bara att ge ut dem, utan också att aktivt marknadsföra dem – tjänar på detta.

Hur blir en bok en e-bok?
Sedan mitten av 80-talet har förlagsbranschen digitaliserats allt mer; idag skrivs nästan alla böcker (med vissa undantag) på dator, mailas till förlaget som korrläser och designar på en dator, mailas till tryckeriet som trycker boken… Att ge ut en e-bok är väl då bara att trycka på en knapp i samband med att boken trycks? Ja och nej. Eftersom e-böcker fortfarande är en ganska ny företeelse har det först nyligen börjat komma verktyg för att enkelt göra en e-bok i formatet EPUB utifrån samma förlaga som används för att trycka boken. Alla böcker som gjorts innan dess måste alltså konverteras från äldre filer – antingen av förlaget själva, eller av någon som är expert på sådant. Dessutom är det ju inte helt säkert att det avtal som skrevs med en författare 1981 omfattar digitala rättigheter; detta har dock de flesta förlag arbetat med att rätta till.

Sedan finns ju ca 200 år av äldre litteratur att digitalisera också, och då blir det knepigare; de finns ju ofta bara på papper. När Bonnierförlagen häromåret lanserade Tusenprojektet, med e-boksvarianter av tusen titlar som inte funnits tillgängliga tidigare, fick de i många fall springa runt på antikvariat för att hitta exemplar av äldre titlar som var i tillräckligt gott skick för att kunna scannas och ges ut. Projektet bar sig dock rent ekonomiskt inom ett år; så hög är efterfrågan på äldre titlar. Flera förlag håller nu på med liknande initiativ.

För fler tips runt hur du skapar e-böcker i formatet EPUB, se gärna här.

Vad kostar det att göra en e-bok?
Om ett förlag själva har programvara som kan skapa e-boksfiler kostar det ju bara den tid det tar dem att göra detta; att sedan ge ut boken och ha den ”i lager” på alla återförsäljare kostar inget. (Vi kan också hjälpa till med e-boksproduktion mot en låg kostnad.)

Att distribuera boken till läsarna är också betydligt billigare än för en tryckt bok, även om det inte är helt gratis; det måste ju finnas servrar, system, supportpersonal och annat som ser till att boken faktiskt kommer fram också. För att betala för detta tar vi på Elib 10-20% av förlagets F-pris vid distribuering till återförsäljare och bibliotek, beroende på hur många kringtjänster vi tillhandahåller vid distributionen. (Den procentsatsen varierar från distributör till distributör; t ex tar Apple och Amazon ca 30% av slutpriset till kund.)

Så borde en e-bok aldrig kosta mer än någon krona? Mja, som med de flesta varor och tjänster är det ju inte bara själva råvaran som kostar; en pappersbok för 250 kronor innehåller ju inte returpapper för 250 kronor, och den där caffe latten du precis lade 40 kronor på innehåller inte ett helt paket Gevalia. I priset för en bok ingår ju allt arbete som ligger bakom den, oavsett om den är tryckt eller i digitalt format. Förutom att författaren givetvis ska ha betalt för något års arbete kostar även det redaktionella arbetet med en bok, korrekturläsning, design, omslagsdesign, marknadsföring, etc. De kostnaderna försvinner inte bara för att boken blir digital, även om de givetvis kan komma att se annorlunda ut beroende på hur hela bokbranschen utvecklas. Se gärna Mattias Boströms blogg eller videon nedan för lite mer resonemang runt detta.

Vem bestämmer vad en e-bok kostar att köpa?
Precis som med tryckta böcker är det upp till förlagen att sätta ett s k F-pris, förlagspris, som är det pris bokhandlarna köper in boken för; det priset ska täcka alla förlagets och författarens kostnader. Därpå lägger bokhandlarna på sin marginal och moms, och där har vi slutpriset läsaren betalar.

Vi rekommenderar alltid de förlag som distribuerar böcker via oss att sätta ett F-pris som är en bit lägre än aktuell tryckt utgåva, eftersom det självklart är svårt att sälja en e-bok dyrare än den tryckta utgåvan. Vi erbjuder också förlagen möjligheter att sätta framtida priser, så att de redan från början kan lägga in en prissänkning t ex i samband med att den tryckta boken kommer ut som pocket.

I dagsläget är tyvärr momsen betydligt högre på digitala böcker än på tryckta; bokmomsen 6% blir plötsligt 25% när exakt samma text förmedlas som ettor och nollor istället för på döda träd. Detta är upp till Sveriges Riksdag och EU att åtgärda.

Det genomsnittliga F-priset för en såld svensk e-bok (som omfattar allt från billiga noveller till nyutkomna storsäljare) ligger i skrivande stund på ca 45 kr. Exakt vad en bok bör kosta kan naturligtvis alltid diskuteras, och gör också så; i slutändan måste det, som med alla kommersiella produkter, bli en avvägning mellan producenternas kostnader och kundernas betalningsvilja.

Vad gör Elib?
Elib har sedan starten år 2000 erbjudit fullservicetjänster kring produktion, publicering, distribution, försäljningsstatistik och fakturering av digitala böcker, i nära samarbete med våra kunder. Genom Elibs distributionsplattform når böcker från över 700 förlag ett tjugotal återförsäljare såsom Adlibris, Bokon, Bokia, CDON och Dito, 96% av Sveriges kommunbibliotek, samt ett växande antal skolor genom tjänsten ElibU.

Elib drivs utan vinstintresse från ägarna och erbjuder samma icke-exklusiva villkor för alla kunder, oavsett storlek eller omsättning. Att publicera färdiga e-böcker hos Elib är kostnadsfritt, och förlagen behåller alltid rättigheterna till böckerna.

5 Responses to “Hur blir en e-bok till?”


  1. Tack för ett tydligt och bra inlägg. Filmen är ju en riktigt pedagogisk pärla i sammanhanget! 🙂


  2. […] Vi är alldeles i början av den här modellens livslängd. Redan tidigare var ca 90%* av alla svenska e-böcker som överhuvudtaget existerade tillgängliga för biblioteken, en andel som redan nu ökat. Hur gärna vi än skulle vilja kan vi ju inte stampa tusentals titlar ur marken, de måste ges ut också – se mer om hur det går till här. […]

  3. Susanne Says:

    Varför kan man inte göra e-böckerna utan sidor, dvs. som en vanlig webbsida som bara scrollar neråt? Egentligen behövs ju inte sidorna som i vanliga pappersböcker. Tycker det hade varit lättare med t.ex. en sida för varje kapitel.

    • Elib Says:

      Bra fråga! Rent tekniskt sett är det faktiskt precis det man gör (i regel). De sidbrytningar du märker när du bläddrar i en e-bok ligger sällan i själva filen, där ligger hela kapitlet i en lång rad, utan läggs in av ditt läsprogram beroende på hur mycket text som får plats på din skärm på en gång. Om du t ex ökar textstorleken krävs det ju fler ”sidvändningar” för att komma igenom boken. Att de flesta läsprogram ändå låtsas att det är ”sidor” att vända beror nog dels på att det är så de flesta är vana att läsa böcker, och dels på att det blir lite lättare att t ex hantera bokmärken och komma ihåg var i texten man är. Men det finns ett par läsprogram som erbjuder möjligheten att scrolla i stället för att bläddra, Moon+ t ex.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: