Denna sida är gammal och uppdateras inte längre. En aktuell lista finns på vår nya blogg.

En läsplatta är en elektronisk läsenhet som är utformad för att göra läsupplevelsen så behaglig som möjligt. Den ser ut ungefär som en vanlig bok och du kan läsa direkt på dess skärm. Det finns ett flertal olika modeller. ”Äkta” läsplattor har ofta en skärm som använder tekniken e-ink, som är lika lättläst och skonsam mot ögonen som vanligt papper och dessutom mycket strömsnål, men även läsplattor med LCD-skärmar, smartphones och så kallade tablets/surfplattor i iPad- och Android-stil går utmärkt att läsa böcker på. Se instruktioner här för hur du får in e-böcker i iPad/iPhone respektive Android.

Om man vill köpa eller låna e-böcker som Elib och de flesta andra distribuerar är det absolut viktigaste att den läsplatta man väljer stöder formaten EPUB och PDF, samt Adobes kopieringsskydd (DRM). Detta gör de allra flesta som tillverkas i dagsläget, dock ej Amazons Kindle. En komplett och uppdaterad lista över läsplattor som stödjer Adobes DRM finns hos Adobe.

Nedan finns några exempel på läsplattor som alla fungerar väl med både svenskt och utländskt utbud. Eftersom det ofta släpps nya modeller är detta absolut ingen komplett lista. Du kan hitta länkar till svenska återförsäljare hos Prisjakt och Pricerunner.

Vi rekommenderar inte läsplattorna EB78 och EB71 för dig som vill kunna låna böcker från bibliotek, då vi hört från ett antal användare att de har svårt att hantera tidsbegränsade böcker.

Sony Reader
Sony Reader Läsplatta: Sony Reader. Finns i flera olika varianter, samtliga med pekskärm. Versionerna PRS-T1 och PRS-T2 har även WiFi-uppkoppling så att man kan ladda ner böcker direkt till den. (PRS-T3 har WiFi, men kan inte ladda direkt från biblioteket.) Mer information om Sony Reader hos Sony.
Sony Reader i svenska butiker: Sony Reader finns att köpa bl a hos Bokus samt hos Sony.
Cybook (alias Letto)
Cybooks Läsplatta: Cybook. Finns i tre varianter, Opus (femtumsskärm) samt Orizon och Odyssey (sextumsskärm, WiFi-uppkoppling, pekskärm). Cybook Odyssey säljs även som Letto i Sverige. Mer information om Cybook hos franska tillverkaren Bookeen. Information om Cybook finns också hos den svenska distributören Riidoo.
Cybook i svenska butiker: Ja, finns bl a att köpa från nätbokhandlarna Bokus och AdLibris. Finns även hos Billingska bokhandeln i Höör, på Teknikmagasinet, m fl.
Iriver Story
Iriver Läsplatta: Iriver. Finns i tre varianter; Story, Cover Story och Story HD. Läs gärna mer hos importören Canman.
Iriver i svenska butiker: Ja, finns bl a att köpa från Webhallen, Dustin och CDON.
Nook
Läsplatta: Barnes & Noble Nook. Finns i olika varianter, inklusive en med LCD-skärm i färg. Pekskärm och WiFi-uppkoppling. I första hand knuten till den amerikanska återförsäljaren Barnes & Noble, och finns ej till salu i Sverige, men kan även läsa svenska e-böcker. Mer info finns hos Barnes & Noble.
Kobo
Kobo Läsplatta: Kobo. Finns i olika varianter, inklusive en med LCD-skärm i färg. I första hand knuten till den kanadensiska återförsäljaren Kobo, men kan även läsa svenska e-böcker. Mer information finns hos Kobo.

220 Responses to “Läsplattor”

 1. Anna Maria Lundmark Says:

  Är det någon av dessa läsplattor som man kan lyssna på ljudbok via eller krävs MP3 för detta. Vill kunna kombinera mitt läsande på enklaste sätt.

  • Elib Says:

   Det är olika från modell till modell. Om du klickar på länken med ”Mer information” för varje läsplatta så bör det framgå. På rak arm vet jag t ex att Sony, Nuut och Cool-er klarar att spela upp mp3-filer, och jag har för mig att flera av de andra kan det också.

  • tankemosaik Says:

   Jag har en iRiver och den funkar alldeles utmärkt att både läsa och lyssna på musik på.
   Jättenöjd!

  • Berit Says:

   Jag har en läsplatta som inte finns med här, Ivory Story, och med den kan du lyssna på mp3
   Jag bara älskar min platta. Det bästa som hänt mig på många år. Den fick bästa betyg i test hos Testfakta(tror jag)

   • Berit Says:

    Den heter Iriver Story och inget annat, förlåt felskrivningen.

   • Anmaja Says:

    Vet du om det finns en svensk manual till den? Jag älskar också min Iriver Story, men skulle vilja få mer ut av den än att bara läsa.
    A

 2. Bo Says:

  Jag har försökt titta igenom manualer De flesta verkar klara mp3 och Sony skall även klara AAC (m4a bl a) Tyvärr verkar ingen brytt sig om möjligheten att skapa bokmärken till ljudböcker, de fortsätter inte heller där man var.. Detta gäller i alla fall för min NUUT

  Uppenbarligen har man tänkt sig musik under läsande Att t ex som dyslektiker, kunna följa i texten medan man får den uppläst vore en vinnare


 3. Glöm inte att ta med läsplattan från Ekotech som snart kommer till sverige. Den har inbyggt Wifi, touchskärm och fullt DRM-stöd samt svenska och engelska menyer. Kommer vara billig och kommer att komma någon gång i maj.

 4. peter Says:

  hur är överföringen av e-böcker från datorn till plattan. om man har en piratkopierad bok går det att läsa den på plattan då?

  COOL-ER.
  iriver story
  bebook
  med mera

  • Elib Says:

   Överföring till läsplatta görs i dagsläget mest med USB-kabel, antingen via läsarprogrammet (för kopieringsskyddade filer) eller via Utforskaren el motsv för vattenmärkta filer – på samma sätt som du lägger över musik på en mp3-spelare, alltså.

   Givetvis kan vi inte garantera att piratkopierade filer fungerar.

 5. Hugo Says:

  Kan man använda läsaren Iriver Story? Den har fått gott betyg av ”PC För alla” och verkar finnas till salu i Sverige.

 6. Marie Says:

  Jag har läst att man behöver skaffa sig ett Adobe-konto för att kunna ladda ner sin ebok från Elib. Gäller detta för alla läsplattor?

  • Elib Says:

   I princip alla nytillverkade läsplattor hanterar PDF och EPUB. För att kunna ladda ner och föra över kopieringsskyddade PDF- och EPUB-böcker (t ex alla biblioteksböcker) behöver man installera programmet Adobe Digital Editions. För att det programmet ska fungera fullt ut krävs att man skaffar ett gratis Adobe-ID, ja. Se mer info här: Elibs vanliga frågor och svar

   • Peter Says:

    Jag har laddat ner Adobe Digital Editions på min mac men hur gör jag för att läsa boken på min Sony Ereader Touch? Jag har fått upp biblioteksboken i min Sony Ereaderbibliotek men när jag skall öppna boken så säger den invalid page number.

    Måste Adobe Digital Editions installeras på själva E-läsaren och hur gör jag det i så fall?

   • Elib Says:

    Du för över boken till din Sony via Adobe Digital Editions. Se instruktioner här: http://elib.se/faq.asp#ebok_14


 7. […] mer information om läsplattor och tester: http://www.gp.se/konsument/tester/1.315749-lasplatta-10 https://elibse.wordpress.com/lasplattor/ Kategori(er): Allmänt Dela: Mer Skribent: Katarina Lindström Det finns ännu inga […]

 8. Oscar Says:

  Hej!

  Jag har nu skaffat en iPad från USA, det verkar inte att fungera att bara synca över böckerna till paddan direkt. Har ni något tips på hur mans ska göra?

  Tack

  Oscar

 9. Niclas Says:

  Hur är det med Talsyntes (Text-to-Speech). Jag vet att Kindle möjligen kan, men hur är det med de andra?

  • Elib Says:

   Kindle kan det faktiskt riktigt bra. Vad jag vet är det ingen av de plattorna som finns i Sverige idag som klarar av det, men det kommer säkert; flera av de stora tillverkarna jobbar vad vi förstår rätt hårt på att förbättra de funktionerna.

 10. Agneta Silfverstolpe Says:

  Hej!
  Finns det en läsplatta med engelsk ordlista?
  Läsplatta för fler språk!

  Tack!

  Agneta

  • Elib Says:

   Vad jag vet har åtminstone Sonys läsplattor engelska ordlistor, och jag skulle tro att flera av de andra har det också. Det bör framgå på företagens hemsidor.

  • Simon Says:

   Kindle har en inbyggd engelsk ordlista (The New Oxford American Dictionary)

 11. Niklas Says:

  Måste man ha idiotiska specialprogram exempelvis Adobe Digital Editions för att få in eböckerna på en läsplatta eller räcker det med att bara kopiera över filen? Jag använder Linux och kan således inte köra något ”Digital Editions”.

 12. Jenny Says:

  BeBook Neo hur funkar den om man vill ladda ner från elib?

  • Elib Says:

   BeBook Neo stödjer ju PDF och EPUB med Adobe-kryptering, så den fungerar utmärkt med våra böcker. Vi har dock inte hunnit testa att ladda ner direkt från nätet till läsplattan; vi vet att det fungerar med andra liknande läsplattor så det borde fungera, men helt hundra kan vi inte vara innan vi testat eftersom det krävs att tillverkaren ställt in allting rätt.

 13. Tom Bomanson Says:

  Vilka läsplattor stöder ert kopieringsskydd, dvs som man kan använda till att låna Elibs böcker från biblioteket?

  Mvh

  Tom

  • Elib Says:

   Det står angivet ovan vilka av de här läsplattorna som gör det, men den här listan är ju inte komplett. Generellt sett: om de stödjer Adobes kryptering, som är den vanligaste för PDF- och EPUB-filer, så fungerar de med våra biblioteksböcker.

 14. Peter Sundström Rintaluoto Says:

  Igår 14 sep. köpte jag en demo ex hos Crevator,läsplattans namn är ”Smart Reader”. Jag tycker den är trevlig att läsa och lätt att komma igång med.För köp kontakta m.matson@crevator.se eller bokia och mer beskrivning av läsplattan gå till hemsidan: http://ekotech.se/

 15. Staffan Says:

  Köpt ”Alura-tek Libre eBook Reader. Den stödjer Adobe EPUB.

 16. Mimi Says:

  Funkar det att låna böcker med en Sony Pocket Reader, PRS350? (Det står att man måste ha PRS505 eller senare men det gäller ju en annan sorts SONY reader….)

  • Elib Says:

   Jodå, det går utmärkt. Alla läsplattor som kan hantera Adobes kopieringsskydd ska kunna hantera låneböcker, och Sony 350 kan ju det.

 17. Mia Says:

  Vad tror ni om den nya Samsung Galaxy Tab, kommer det att gå ett läga bibliotekens E-böcker på den?

  • Elib Says:

   Samsungs Galaxy går ju på Android, och därmed kommer den bara att klara av bibliotekens e-böcker om och när det kommer en Android-app som klarar kopieringsskyddet. Vi har hört glunkas om att detta kan vara på gång, men kan inte lova när.

   • Björn Says:

    Enligt uppgift ska txtr till android klara drm -ade ebooks. Jag har dock inte själv fått det att funka. Det verkar kräva en hel del bök.

   • Elib Says:

    Tackar – vi ska kolla det.

   • Björn Says:

    Nu kollade jag vidare själv, och det fungerar faktiskt med txtr. Jag försökte först göra allt trådlöst och då gick det inte, men om man kopplat in sin Samsung Galaxy Tab via USB och fått upp den i Digital Editions så gick det att läsa DRM-skyddat material som jag lånat på biblioteket. Dock blev läsupplevelsen på just Galaxy Tab ganska usel, för applikationen är uppenbarligen inte anpassad för icke-standardupplösningen på Galaxy Tab, så texten blev suddig och onödigt stor. Jag kan dock tänka mig att det fungerar bättre på vanliga Androidtelefoner.

 18. Henriettae Says:

  Går det även att använda Barnes & Nobles läsplatta Nook för att köpa och låna svenska e-böcker? Enligt deras hemsida stöds ”EPUB (including Non or Adobe DRM)”, så det borde funka, men eftersom den ej är nämnd någonstans vill jag ändå dubbelkolla!

  Tack!

  Henriettae

 19. Jan Hansson Says:

  Goda nyheter för alla Iphone/Ipad-ägare! Nu kan ni låna och läsa bibliotekets e-böcker i er Iphone/Ipad. Gör så här: Hämta appen Bluefire. Skaffa ett Adobe id på Adobes hemsida. Logga in i Bluefire på Iphonen/Ipaden med ert Adobe id. Låna e-böcker genom att gå till elib.se/bibliotek med Iphonen/Ipadens webbläsare. Använd ert lånekortsnummer för att låna. När ni klickat på hämta-länken så erbjuds ni att öppna filen i Bluefire. Gör det. Klart att läsa. Lånetid 30 dagar. Ingen kö och inga böter 🙂

  • Elib Says:

   28 dagar, noga räknat. 😉 Se här. Dock kan vi inte rekommendera att man hämtar direkt till iPhone/iPad – om man får det att fungera, grattis, men Bluefire själva rekommenderar att man synkar via dator.

  • Henriettae Says:

   Verkar funka kanon att ladda ner direkt till iPod touch för mig!
   Viktigt att tänka på är dock att inte välja ”ladda ner direkt till handdator”, då man inte har något PID, utan att ”ladda ner till dator”.

 20. Siv Tillsjö Says:

  Vill veta…allt om eplattan. Vill snabbt skaffa mig en.

  • Putte Says:

   Hmmm. Du vill veta allt som går att veta…

   Skriv läsplatta i Google så kommer du rätt långt..

   Jag kör en Letto läsplatta från Adlibris. Letton går inte att köpa eftersom man inte tar in fler. Letton är bara en Beebook One med adderade svenska menyer.

   e-ink-teknologin är oslagbar och jag du bör tänka till flera gånger innan du köper en platta typ Ipad el dylikt som har en ljussatt bakgrund. e-ink är som en bok. Kan du läsa en bok i den belysning du har, då kan du läsa på din e-ink-platta och jag lovar, det blir mycket mera bokkänsla än en belyst dito.

   e-ink-teknologin är inte mogen för att visa böcker som innehåller grafik d.v.s. bilder. Delvis blir det svartvitt, delvis blir det riktigt dålig bildkvaliet.
   Är du som jag som läser deckare och spänning, inte faktaböcker, så är det nog inte ett stort problem.

   Innan jag började med eböcker så spenderade jag massor med pengar på böcker, även om jag köpte det mesta på bok-reor, för läser man mycket, blir det lätt dyrt.
   Sen jag började läsa böcker elektroniskt har jag plöjt 80 böcker. Endast 2 av dessa har varit pappersböcker som jag fått som gåva. Annars så har jag läst de flesta på en Palm Pilot med belyst bakgrund och för litet format (63 böcker) och sedermera resten på läsplattan (15 böcker).

   I och med att jag fått möjlighet att läsa via en läsplatta, kommer det aldrig mer bli några böcker i papper, med undantag för dem jag inte kan köpa eller låna elektroniskt.

   Många skriver i bloggar och diskussionsforum att en läsplatta inte kan ersätta känslan av en bok. Skitsnack om du frågar mig. Visst det finns en känsla med att ha en bokhylla med många meter böcker och visst är det en viss feeling att klämma på en pappersbok i bokhandeln, men handen på hjärtat, vad har det för ett värde när du väl sitter där och läser.
   Det finns för mycket god läsning därute, för att jag skall behöva läsa om böcker och faktum är att det går att läsa om e-böcker också, vare sig de ligger som betalda eböcker i din läsplatta eller du behöver låna om den från biblioteket.

   Jag har efter 15 böcker i min Letto, insett att jag hittat hem och jag kan hänge mig till innehållet istället för utsidan av en bok och innehållet kommer verkligen till sin rätt i en läsplatta.

   Bebook/Letto har en dålig grundprogramvara som känns som en tidig beta. Den gör det den skall d.v.s. visar sidor lika bra som en bok, men förvänta dig inte mer. Firmware är så dåligt skriven att den hänger sig då och då och måste resetas (böckerna är kvar, men det är irriterande). Det här med 10-tusentals sidbläddringar på en uppladdning är nys, Jag läser ungefär en till en och en halv bok på en uppladdning, men upplever inte det som ett problem. Bebook/Letto har en ’navigerinsknapp’ som vore ultimat att använda som sidbläddring, men istället får du trycka på små knappar som inte känns lika självklara.
   Det här är bara en vanesak som du passerar under första boken, men det är en av de saker jag kommer att kolla på den dagen jag byter (när nuvarande platta är sönderläst…).

   Men som sagt. Vill du ersätta pappersboken men en elektronisk läsplatta, satsa på e-ink teknologi dvs. en platta som kräver omgivningsljus.

   En annan sort platta kan vara ett alternativ OM du vill ha den för andra syften, men för mig är det inte ett alternativ för att läsa böcker – jag har prövat båda.

 21. Carina Dagbro Says:

  Jag vill bara tipsa om en läsplatta som heter Sovos W 950 som är en mediaspelare på 5 tum. Den har färgskärm och funkar bra för e-böcker, lyssna på musik och se film på. Dessutom ligger den väldigt bra i pris.

  DRM-skyddade filer funkar på den så jag kan låna e-böcker via mitt bibliotek!

 22. Putte Says:

  Fick en mail from cdon.com. Man släpper en Iriver cover story för introduktionspris 1990:- vilket är ett riktigt bra pris.
  Det här är en ‘riktigt’ läsplatta med e-ink, vilket jag anser är oslagbart.

  Skulle min Letto gå sönder, så är det här nog den jag skulle kolla på om priset håller sig.

  /putte

  • Sven Says:

   HAr inte iriver cover story pekskärm som ju medför att den är försedd med en skyddande skärm och som antagligen blänker om man är utomhus. jag har läst några tester innan jag köpte med iriver story (inte pekskärm) och fick rådet att inte ha pekskärm på grund av detta. vad säger du Putte?

   • Putte Says:

    Du har en poäng. Jag har klämt på en iriver cover story som en arbetskamrat hade med när den var nyinköpt och jag kan inte säga att jag tänkt tanken att det skulle vara ett problem. Dock är det först när man sitter där utomhus eller har en för intensiv sänglampa som det visar sig. Rådet för hågade spekulanter är nog PROVA kritiskt och se till att du får lämna tillbaka om du inte är nöjd. Borde inte vara problem vid distansköp OM du inte börjat ladda ner egna böcker o.s.v.

    /putte

 23. Viktor Says:

  Uppdatera gärna med att iPad stöder även krypterade böcker via Bluefire. https://elibse.wordpress.com/2010/11/11/sa-har-lagger-du-in-kopieringsskyddade-bocker-i-din-ipadiphone/ Tänkte nämligen tipsa folk om den här sidan som referenssida.

 24. Göran Says:

  Hej!
  Jag har köpt en läsplatta ”Smart E-book Reader” 7″ från http://www.smart-ebook-reader.com/?gclid=CLyXg9jjuaUCFcWEDgodjGmXZA, det går att läsa böcker från t.ex Gutenberg i format EPUB men det är bara gamla böcker. Jag har försökt att låna böcker från biblioteket, också i EPUB format men det fungerar inte. Är det någon som har erfarenhet av denna platta. Den var billig 159USD, inkl frakt. lev.tid 6 dagar.

  • Putte Says:

   Du behöver Adobe Digital Edition installerad på din PC och gå via den och kopiera till din e-reader. Vet inget om just din device, men stöder den epub och du kan koppla den till din dator bör det inte vara något problem.

   /putte

   • Carina Says:

    Vad jag kan se stödjer inte den läsplattan DRM-skyddade filer. Och om man ska låna böcker via biblioteket så är det väl det som behövs. Åtminstone har jag fattat det så.

    Det räcker alltså inte med att ha Adobe Digital Edition installerad vad jag förstått. Jag har en läsplatta som heter Sovos (släpptes i oktober i Sverige) och den har DRM.

    Jag har läst elektroniska böcker sedan början av 2006 och har då använt en ipaq handdator och sedan en P1i telefon att läsa i. Det program som funkade i dessa var då MobiPocket Reader. Men eftersom allt fler böcker började släppas i enbart epub så blev det en ny läsplatta.

    Sovos ligger bra i pris och har färgskärm.

 25. Putte Says:

  Carina. Det kan säkert vara så som du säger. Jag tänkte mer på att det normalt sett inte går att dra en epub från bilioteket direkt till devicen. Men klarar den inte DRM så är man nog rökt i alla fall 😦

  /putte

 26. Göran Says:

  Givetvis har jag installerat Adobe Digital Edition.
  Jag har varit och pratat med biblioteket och deras böcker är tydligen DRM skyddade, men vad jag läst någostans så skall alla nya EPUB böcker vara utrustade med vattenstämplar i stället.
  Det går bra att läsa köpta EPUB böcker.
  Så jag får väl känna mig rökt som putte sa när det gällerlåneböcker

 27. Ulf Says:

  Har precis skaffat en Samsung Galaxy Tab och vill kunna läsa Epub-böcker från Elib (Har tidigare en Cybook som fungerar toppen) Hur jag än försöker får jag inte upp min Galaxy som enhet i Adobe Digital Edition – hur gör man?

 28. Titti Says:

  Jag har en Iriver och har lånat en bok från e-bibliotek i EPUB format, har även laddat ner Adabe digital edition men jag kan inte läsa boken på plattan – bara på datorn. Det problemet har jag inte när jag köper en bok. Är det någon som vet vad jag för för fel???

  • Elib Says:

   Hej Titti,

   Kolla här för info hur du lägger över biblioteksböcker på läsplattan. Maila oss gärna om det inte fungerar så hjälper vi dig!

   • Bim Grahn Says:

    Hej!
    Har äntligen valt läsplatta och det blev en Iriver Story. Allt borde var frid och fröjd då jag laddat hem de programvaror som behövs och rekomenderats. Har laddat hem böcker till datorn och kan även jag läsa dem finfint där. Problemet är att min dator (med Windows 7 home – om det nu är det som är problemet?)inte kan känna av att jag ansluter min läsplatta. Enheten är på och jag har testat i alla 3 USB-uttag åtskilliga gånger men utan resultat. Har också testat på en annan dator med samma resultat. Är det Windows 7 som är boven i dramat? Går det att lösa? Eller har jag köpt fel platta? Hur som helst ganska så trist…
    Bim

   • Elib Says:

    Hej,

    Är det möjligt att din iRiver behöver ställas in i USB-läge eller något liknande? Det borde framgå av bruksanvisningen i så fall. I annat fall skulle jag nog råda dig att vända dig till dem som sålde läsplattan till dig.

 29. ulf Says:

  Jag har en Samsung Galaxy Pad. När jag ansluter till datorn och har Adobe digital edition uppstartad dyker aldrig Paden upp och det går alltså inte att flytta över filer. Är det Adobeprogrammet som inte klarar detta?

  • Elib Says:

   För att kunna läsa Adobe-skyddade böcker i Androidapparater behöver du en applikation i Paden som klarar av Adobeskyddet. Det har inte funnits tidigare, men just i dagarna kom det ut en ny version av programmet Aldiko som stödjer det – tyvärr bara betalversionen i dagsläget. Men om du installerar den på din Galaxy ska det gå att flytta över böcker via Digital Editions. Vi håller precis på och testar det och hoppas hinna få ut en bruksanvisning innan jul.

 30. Herman Says:

  Är det någon som vet en läsplatta med stöd för ett ordredigeringsprogram som Word, notepad eller liknande? Sen undrar jag om det finns någon läsplatta som har stöd för ett tangentbord?

 31. P-O Bäckman Says:

  Hej
  Köpte en Readee från Teknikmagasinet som julklapp till frugan.
  Har förgäves försökta ladda in biblioteksböcker. Boktiteln visas men vid bokval händer ingenting.
  Har AdobeID och Edition.
  Kan det vara så att readee inte stöder DRM eller AdobeID?

  Har inte kollat på inköpta böcker.
  Frusterande!

  /P-O

  frusterande

  • Elib Says:

   Hej,

   Readee ska fungera med biblioteksböcker. Maila oss gärna (info@elib.se) med info om hur du gör så ska vi se om vi kan hjälpa dig.

   • P-O Bäckman Says:

    Redaee problem
    Tack för snabbt svar.
    Readee är just nu inlämnad till Teknikmagasinet. Skall hämtas om nå’n timme.

    Lite mysko för jag hittade ett annat AdobeID än mitt inlagt – kanske pga ”öppet köp”

    Hör av mig

    /P-O

 32. mahnaz Says:

  Hej!
  kan jag lyssna på Elibs ljudböcker i min ipad?

  • Elib Says:

   Hej,

   De böcker du kan köpa i mp3-format går givetvis att spela upp i iPad. Bibliotekets ljudböcker fungerar tyvärr enbart med datorer.

 33. Hanna Says:

  Hej,

  vilka läsplattor förutom B&Ns Nookcolour kan visa färgbilder?

  • Elib Says:

   Hej,

   Det är lite svårt att ge en komplett lista eftersom det släpps nya apparater över hela världen hela tiden. Generellt sett: de som också kallas surfplattor – dvs iPad och alla olika Androidbaserade apparater – är alla i färg. När det gäller ”riktiga” läsplattor, med pappersliknande skärm, är de alla i svartvitt än så länge.

  • Putte Says:

   Om det är en läsplatta du är ute efter bör du välja en med e-ink d.v.s. en platta som visar gråskalor.

   Vill du till äventyrs läsa en fotobok eller dylikt, är nog en surfplatta att föredra för vanliga läsplattor är till för att visa text, det är det de är bra på.

   Personligen, jag som läst snart 90 böcker via olika läsplattor, skulle aldrig komma på tanken att inte använda en ren läsplatta med e-ink.

   /putte

 34. krylbokungen Says:

  Har jag förstått det rätt, och är det fortfarande så att om man har en Kindle (2) så fungerar det att låna böcker i Sverige men det kostar pengar då för varje bok man lånar?

  • Elib Says:

   Nej, låneböcker fungerar inte alls på Kindle. Kindle stödjer enbart Amazons kopieringsskydd, det är liksom hela poängen med den. Däremot kostar det oss veterligen inte pengar att låna e-böcker på något svenskt bibliotek.

 35. bokmal Says:

  En av möjligheterna med läsplatta är utländsk litteratur. Då behöver man ibland lexika för att ”slå upp” ord. I vilken utsträckning finns funktionen peka på ord och få en ”pop-up” översättning alltså som i google-översättning?

  • Elib Says:

   Oj, knepig fråga. Mig veterligen har ingen av läsplattorna idag ett komplett svensk-engelskt lexikon eller liknande, men t ex Sony har inbyggda ordlistor på flera språk. I iPad finns också möjligheten att markera ett ord och googla/wikipedia det.

 36. stig Says:

  Hej
  Jag påtänker köpa en Kindle eller Sony och min fråga är då huruvida dessa 2 kan nedladda böcker okomplicerat från Gutenberg, och kan man fortfarande inte få utbytbara batterier till dessa 2 ?
  Tacksam för svar
  Stig Eidsmo

  • Elib Says:

   Hej, både Kindle och Sony kan läsa böcker från Gutenberg, Kindle i formatet .azw och Sony i formatet .epub.

   Vad jag vet går det inte att byta batterier på någon av dem, men min erfarenhet är att båda har utmärkta batterier som håller väldigt länge på en laddning och laddas om på någon timme, så det borde inte vara aktuellt att byta batterier under plattans livstid.

 37. Julia Says:

  Hej, jag ska köpa mig en Sovos W950, och jag funderade lite på detta: Går det att läsa svenska böcker på en läsplatta? Alltså att den klarar av att visa svenska tecken? Det borde ju rimligtvis gå, men tänkte bara höra mig för 🙂

  Tack

  • Elib Says:

   Hej,

   Det är väldigt ovanligt att läsplattor får problem med svenska tecken, och jag har inte hört att just den skulle ha det. Så även om vi inte testat den själva skulle jag tro att det inte är något problem.

 38. Bengt Littorin Says:

  Håller på att tittar på möjligheten att göra våra publikationer tillgängliga även med epub. En viktig fråga är hur läsplattor funkar i arbetsflödet för våra handläggare. Kan man normalt på plattorna göra mariginalanteckningar, stryka under och exportera sina kommentarer till en dator?
  /Bengt

  • Elib Says:

   Det beror på. Vissa kan det, andra kan det inte. Det säkraste svaret där får du nästan från dem som säljer läsplattorna; jag vet att det går att anteckna i t ex Sonys och NBoox läsplattor, men hur det är med exportfunktioner kan jag inte säga säkert.

 39. AN Says:

  Hej,
  har också funderat på en läsplatta men efter att ha kollat på youtube där de visar alla möjligt läsplattor blir jag bara besviken.

  Är det verkligen så att alla läsplattor är så slöa och ”blinkar” till vid varje sidbyte? Tänker på att skärmen blir svart sedan att texten kommer fram.

  Provade också att göra en pdf till epub men det blev inte alls bra. Texten flödade konstigt och klipptes bort på vissa ställen. Är det någon läsplatta som visar upp bra pdf:er där man kan förstora utan att förlora text i rutan (för att de förstoras i för många steg automatiskt och inte går att scrolla i sidled sedan).

  Hörde att många haft problem med iRiver Story att tecknen visas konstigt efter en tids användning. Denna har fått bra betyg men även mkt kritik är det något ni som har iRiver också märkt?

  Nu sitter jag med en netbook men det är ju inte riktigt lika smidigt.

  • Elib Says:

   Skälet till att alla läsplattor blinkar till i någon tiondels sekund när man bläddrar ligger i hur skärmen fungerar; å ena sidan gör kristallerna som bygger upp skärmen att den blir väldigt läsvänlig och strömsnål, å andra sidan innebär det att alla kristaller måste vändas ”rätt” igen när man bläddrar, vilket innebär att den blinkar till.

   Att göra om PDF direkt till EPUB blir sällan bra, nej. Det beror på att PDF-formatet specifikt är framtaget för att kunna skrivas ut snyggt och alltid se exakt likadan ut, vilket innebär att alla radmatningar och sidbrytningar ligger fasta i texten – därför blir det också svårt att förstora upp dem utan att antingen behöva scrolla eller att texten bryts på ett underligt sätt. Det är därför vi alltid rekommenderar att man håller sig till EPUB från början.

   Vi har inte hört något sådant om iRiver, har du något exempel?

   • AN Says:

    Hej igen,
    jag sökte överallt efter information om ev. problem med iRiver Story då jag tänkte köpa en nu när den fallit i pris. Jag hittade folk som var mycket nöjda men även som hade problem och dessa vägde tyngre för min del så därför köpte jag ingen. Teckenproblemen ihop med andra problem fann jag bl.a. i denna tråd http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=73579.

    Min uppfattning efter att ha läst över 30 trådar om e-böcker är att tekniken inte är fullt välutvecklad så att jag vill köpa en nu. Inte roligt att efter något enstaka år få lägga den på hyllan för att det kommit e-böcker med bättre teknik. Nu är de inte heller så billiga. Ny teknik kommer alltid så det är ju ett övervägande om att behöva eller vänta. Jag använder min netbook nu som läsare vilket fungerar väldigt bra ihop med ett plug-in för att vända innehållet på skärmen till bokläge.

    Önskar bara att tillverkarna kunde koncentrera sig på en snabb läsplatta utan kalender, anteckningar, e-mail läsare, wifi m.m. i. En som man bara kan LÄSA e-böcker i utan slöa menyer och eftersläpningar i bläddring mellan sidor. Då köper jag en direkt (till ett rimligt pris). 🙂

   • Elib Says:

    Sådana enkla läsplattor som du beskriver har funnits i flera år; den jag själv använder är Sony Pocket Edition, som är en ren bokläsare med snabb sidvändning och navigering till (som jag tycker) överkomligt pris.

  • Henriettae Says:

   Jag har en Sony e-reader som jag läst ett tiotal böcker på fram tills nu. Innan jag köpte läsaren var jag skeptisk till dem, men jag är positivt överraskad. Som du säger ÄR det långsamt vid bläddring, men det är något i alla fall jag bara märker de första sidorna i en bok. När jag väl kommit in i boken tänker jag inte på detta, ungefär lika lite som jag tänker på att jag vänder sida i en vanlig bok. D¨ser man ju inte heller texten, men hur många tänker på det?

 40. Putte Says:

  Jag tycker kritik på pris och sidbläddringsdelay är överdriven. En e-inkläsplatta kostar från ett par tusenlappar och kommer inte att hålla för evigt, det är solklart, men jämför det med hur vi handlar telefoner och annan förbrukningselektronik, så får du generellt en betydligt mer hållbar teknik.

  Sidbläddringarna är långsamma, dumt att sticka under stol med det. MEN jag tror att man underskattar den tidskostnad vanlig bläddring i en pappersbok förbrukar. Jag har läst massor av böcker i min Letto (Bebook One)under det år jag haft den och kommer aldrig att lägga läsplattor på hyllan.

  Jag fick nyligen en bok om vårt klimat som jag gått väntat ett tag på dess utgivning. Eftersom den inte finns i e-form så fick jag den som pappersbok. Det som slår mig, är att den är tung att hålla (inbunden), har för liten text och jag upplever ingen tidsvinst med manuell bläddring.

  Letto/Beebook lämnar mycket att önska i firmware (en och en annan hängning, tappar tid och datum etc.) men i de funktioner som jag behöver för min läsning är det helt OK.

  När jag köper mig en ny läsplatta kommer jag utan tvekan välja e-ink, absolut inte en surfplatta med belyst skärm för det är så mycket sämre. Jag kommer prioritera vikt framför WLan och lull lull, för det är inte något problem att hantera nedladdning och bokköp via PC och skjuta över böckerna via en kabel (själv gör jag det i lugn och ro i god tid innan det är dags för nästa bok).

  Alla människor har inte samma ekonomi eller samma ekonomiska värderingar, men jag tycker dagens läsplattor är prisvärda. För mig har det inneburit en ren ekonomisk vinst eftersom jag istället för att bränna massor av pengar på bokreor varje år, istället lånar det mesta på biblioteket, sittande vid datorn hemma vilket är gratis.

  /putte


 41. […] utmärkt att lägga in i ex.vis iPad eller iPhone. Elib har utförliga instruktioner för alla läsplattor […]

 42. Putte Says:

  Min syster har köpt en Sweex MM300, läsplatta från NetOnNet för 999:-.
  När jag klämde på den första gången fick jag en känsla av att den var för plastig och att den väger ingenting… Plastig och kanske inte för förtroendeingivande MEN vilken bra platta. 6 tum, precis som min Letto, men med en logiskt bläddringsknapp jag blir ordentligt avundsjuk på. Myckat bra display med e-Ink. Laddare följer med så du är inte hänvisad till att ladda via USB/dator. Hjälpte syster att komma igång efter att hon registrerat sig på biblioteket, installerade Adobe Digital edition och sen var det bara att låna bok och lägga in den i plattan (ePUB).
  När jag jämför med min Letto/Bebook One så är den här lättare, har bättre bläddringsknapp, MYCKET snabbare sidbläddring. I övrigt jämförbar, men till ett mycket bättre pris. 2 nackdelar må vara att det inte följer med fodral och att den gör power off vid längre inaktivitet (gisar på en halvtimme) och då måsta man starta upp den och navigera sig till boken igen (tar gissningvis en minut). Dock kommer plattan ihåg var man slutade så det är bara att fortsätta läsa efter uppstart.

  Hur som helst, med ett pris på en tusenlapp, är SWEEX helt klart en bra platta för den som vill testa. Skulle min platta gå sönder idag, skulle det bli en sådan här.

  /putte

  • Sofia Says:

   Hej Putte!

   Plattan ser mycket fin ut till ett överkomligt pris; hoppas att din syster fortfarande är nöjd med den! Jag är själv nybörjare på läsplattor och känner mig sugen på att inhandla min första, men det är inte lätt att välja i ”e-djungeln”.
   Jag gick in på NetOnNet:s hemsida och tittade på Sweex, men vissa frågor kvarstår. Kanske kan du svara? Jag undrar om plattan har något eget internminne och hur stort det i så fall är. Och det står att batteritiden är 130 timmar (=ca 5 dagar). Stämmer detta? Det är ju betydligt mindre än vad andra plattor har, ex. Cybook Opus vars batteri sägs räcka i 2 veckor.
   Undrar också om det redan ligger några böcker på plattan när man köper den, som det gör på många andra märken, t.ex. engelska klassiker och ordböcker.
   Tusen tack! 🙂

   Mvh Sofia

   • Putte Says:

    Skall kolla med syster och återkomma. Jag vet att hon är mycket nöjd. Har läst ett helt gäng böcker under semestern och drar sig för att läsa de olästa pappersböcker hon redan hade innan plattan inhandlades. Hon har ett 4GB minne som köptes samtidigt med plattan för en hundring på på NetOnNet. Jag vet inte men tror inte det är något inbyggt minne i den som kan användas för lagring.
    Batteritiden skall självklart tas med en nypa salt. En e-Ink platta skall i princip dra noll ström mellan bläddringarna, systemklockan undantagen men den bör vara rätt försumbar. Skall kolla hur ofta hon laddat. Jag laddar min letto en gång i veckan, ungefär, när laddningsstapeln börjar sjunka, men tror nog att jag skulle klara mig ett par veckor utan laddning om det kniper och då läser jag åtminstone 1 timme varje kväll, ofta betydligt längre.
    Det följde inte med något fodral till Sweex, vilket kan ses som en nackdel. Syster löste det genom att virka ett fodral. Själv hade jag fått gå till en butik och leta lämplig förvaring eftersom jag var sjuk när vi hade syslöjd i skolan 🙂

   • Putte Says:

    Mailade en fråga till Syster om Sweex-plattan och fick följande svar: Jag är supernöjd. Jag är inne på min 5:e bok och har laddat plattan totalt 3 gånger om man räknar med den första gången när den låg ett helt dygn. Jag upplever att man inte behöver ladda så ofta.

   • Putte Says:

    Fick ett korrigeringsmail, att det inte var 5 böcker, utan att hon är inne på sin 6:e. Petitess kanske, men andemeningen är väl att hennes platta knappast tar mer ström än min Letto/Bebook och den har dessutom medföljande 240v laddare, vilket Letton inte hade (laddas via USB kabeln från datorn, så jag har köpt en 240v USB laddare från Kjell & Co

  • Sofia Says:

   Hej igen!

   Vad snällt att du tog dig tid att fråga henne!
   Det låter ju inte som att batteriet är så illa då. Dessutom är det inte så jobbigt att ladda emellanåt. Man laddar ju mobilen stup i kvarten och det går ju bra. Du får be din syster om att hon virkar ett fodral åt dig också. 🙂 Min moster har sytt ett jättefint fodral till sin iPad, då de ”riktiga” fodralen kostar flera hundra kronor.

   Jag är fortfarande väldigt kluven; Opusen verkar bra i och med att den inte är snordyr eller överkomplicerad men att man ändå får med fodral och gratisböcker på köpet.

   Annars har jag blivit rekommenderad Sonys läsplattor, eftersom de är väldigt bra på att hantera pdf-filer. Detta är ganska viktigt för mig då jag även vill använda plattan till att lägga in artiklar och skoldokument så att jag slipper högskolans dyra utskriftskostnader. Smart att man kan markera text och anteckna också, men nackdelar är väl priset, att man inte får något fodral och att det inte finns uttag för minneskort.
   Tydligen klarar Opusen tyvärr inte av att ändra textstorleken på pdf-filer. Dock vet jag inte om detta försämrar läsningen så mycket.

   Till min glädje såg jag att biblioteken i min stad lånar ut läsplattor av olika märken, så då kan jag ju få chans att ”klämma” lite på en innan jag slår till. 🙂 I elektronikaffärerna ser de ut som levande frågetecken när man frågar om de har renodlade läsplattor.

   Mvh Sofia

   • Henriettae Says:

    Hej Sofia!
    Jag har en Sony ereader (http://store.sony.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=8198552921666257815), och i den finns uttag för minneskort, av två olika slag.

    Hälsningar
    Henriettae

   • Sofia Says:

    Hej Henriettae!

    Jag borde naturligtvis ha specifierat att jag menade Sonys Pocket-version PRS-350. 🙂 Din platta ser härligt lyxig ut, men kostar lite för mycket för min plånbok, tyvärr.

    Mvh Sofia

   • Henriettae Says:

    Ah, okej!
    Jag köpte min begagnad här i USA, så det blev inte så blodigt. 🙂

   • Putte Says:

    Tänk bara på att grafiken i e-inkplattor är sunkig och fungerar utmärkt till text, men inte så mycket längre. Så innehåller dina PDF:er mycket fin grafik, så skulle jag satsa på en surfplatta istället. Men en surfplatta är inte en läsplatta så vill du har fin grafik, färger etc. så blir det mer en ‘vanlig datorskärm, typ och du tappar massor av läsglädje som e-ink annars ger, så pass olika är dessa tekniker.

   • Sofia Says:

    Hej Putte!

    Jag vill ha läsplattan främst för att läsa böcker och lite längre texter (typ vetenskapliga artiklar) med. Jag blir så trött i ögonen av datorskärmarnas ljus nämligen. Förekommer det viktiga bilder emellanåt kan man ju använda datorn till att studera dem. Jag är inte så förtjust i surfplattorna – de är varken datorer som man kan skriva ordentligt på eller surftelefoner som är små och smidiga. Nä, en läsplatta ska det vara. 🙂

    Mvh Sofia

   • Sofia Says:

    Hej Henriettae!

    Okej, vilken tur! Jag hoppas att Sverige någon dag kommer ikapp USA vad gäller e-böcker och läsplattor, så att det blir lite billigare och större utbud. 🙂

    Mvh Sofia

 43. Sofia Says:

  Hejsan!

  Går det bara att läsa e-böcker på läsplattorna eller kan man även läsa exempelvis pdf-dokument man laddar ner från nätet? Måste dessa också läggas in via Adobe Digital Edition eller kan man föra in dem direkt i plattan?

  Finns det någon läsplatta som klarar av att läsa .doc och .docx-format?

  Tack på förhand!

  Mvh Sofia

  • Elib Says:

   Hej,

   De allra flesta läsplattor fixar PDF och TXT-format utan minsta problem, och man kan i regel då lägga in dem direkt utan att gå via Digital Edition. Just .doc kan vara knepigare, så där kan jag inte säga säkert om det går eller inte, men däremot vet jag att flera stycken – Sonys plattor, t ex – klarar RTF-format utan problem, så då är det ju bara att spara om word-dokumentet i RTF-format.

 44. Sofia Says:

  Hej!

  Jag har nu lånat en läsplatta (Cybook Opus) av biblioteket och har laddat ner Adobe Digital Edition plus ett gratisavsnitt på e-bok att prova med från Elib:s sida.

  Problemet är att Adobe verkar kräva att läsplattan och läsarprogrammet ska vara autoriserade av samma person/konto. Men eftersom plattan är lånad och är autoriserad av biblioteket så verkar det inte som att jag kan lägga över böcker via mitt eget Adobekonto. Eller hur gör man?

  Mvh Sofia

 45. Theodor Says:

  Putte, hur lätt går det att läsa pdf på Sweex?

 46. erik Says:

  Vilken läsplatta har den bästa skärmen?

  Jag har under några dagars tid försökt att leta runt på nätet, men de allra flesta recensionerna och testerna är från förra året. Även på denna ”bloggen” verkar det vara dött. Det borde väl ha hänt en del rent teknikmässigt på ett år?

  Enligt mig så är det viktigaste att skärmen är bra. Går det inte att läsa obehindrat överallt så är det ingen ide! Plattan bör vara lätt. Tangentbord och wifi känns bara onödigt. Jag vill ha en platta utan en massa extrafunktioner.

  Eller är det så att läsplattan var en hajp som snabbt dog ut?

 47. Anmaja Says:

  Hej!
  Jag har köpt en Iriver Story och undrar om det finns en svensk manual till den? Jag vill få ut mer av den än bara att läsa. Har inte lyckats få in ljud, vill gärna ha lite musik när jag läser. Hur gör jag?
  A

 48. monika Says:

  Hur laddar jag hem en e-bok från biblioteket till min View Pad 7?


 49. Hejsan

  Nu är det möjligt att läsa e-böcker även på Android och Samsung Galaxy Tab
  Se: http://kaffemannen.blogspot.com/2011/09/lana-biblioteksbocker-till-samsung.html

 50. P-O Bäckman Says:

  Någon med erfarenhet av Readee?
  Bokmärke funkar inte. Svårt att hitta tillbaka till sist läst sida.
  Min Readee är nu på reparation under garanti – lade av totalt!

  /P-O

 51. Jeanette Says:

  Jag har en SOVOS 5. Är jättenöjd, men nu har jag börjat få problem. Lånar mkt böcker via biblioteket och det går bra att ladda ner i datorn, men när jag skall göra överföringen till min läsplatta så händer ngt konstigt med vissa böcker. texten blir liksom inte ok o svår att läsa. Vad kan detta bero på – det gäller ju inte alla böcker. Jag använder Digital Editions och .epub

 52. Lars Says:

  Här finns en guide för att läsa (låna) böcker från Bibliotek på sin iPad
  http://www.avestadata.com/blogg/lasa-e-bocker-liten-guide-for-ipad/

 53. Göran Hosinsky Says:

  Läsplatta med bakgrundsbelysning? Jag har hittils läst böckerna på en PDA med bakgrundsbelysning men vill skaffa en läsplatta för den större skärmytan. Tidigare läste jag på en PDA utan bakgrundsbelysning och jag upplevde övergången en med sådan som ett stort framsteg, speciellt som jag med tiden fått en del syn-problem. Har någon av dagens läsplattor bakgrundsbelysning?

  Göran

  • Elib Says:

   Läsplattor med e-ink har per definition inte bakgrundsbelysning, men däremot har ju alla surfplattor (iPad och alla olika Androidmodeller) det.


 54. Hej! Kan någon uppdatera produktlinjen här ovan, Barnes & Noble har ju sin Nook, Kobo har en och Amazon släppte precis sin Kindle 4 & Kindle Touch igår…

  • Elib Says:

   Hej!

   Vi beklagar att den här sidan inte uppdaterats på ett slag – vi håller på och planerar en rejäl omdesign av den som bör komma inom kort.


 55. Vilken platta med e-bläck kan ge den största texten?
  Jag ser dåligt och har stor glädje av min iPad på många sätt. Bl a ger den fantastiska möjligheter till stor text.
  Men nu letar jag efter ett alternativ som jag kan använda utomhus i t ex starkt dagsljus där jag har svårigheter med mitt synhandikapp att använda min iPad fullt ut.

  • Elib Says:

   Jag tror den jag sett med störst text är NBoox Boox 60, som kan förstora upp texten så till den milda grad att det bara får plats ett par bokstäver på varje skärm (men givetvis också många mellanstorlekar). Även Cybook och Sony har väldigt bra uppförstoring.

 56. Putte Says:

  Hej. Först och främst skall du inte jämföra en läsplatta med en IPAD. IPAD är en surfplatta med belyst bakgrund. Bara genom att skaffa en e-ink platta där du själv står för belysningspunkterna har du kommit långt.
  Ökar du teckensnittet är en bra upplösning att rekommendera. Jag skulle beställa en Iriver Story HD från Dustin, som har bra pris (finns säkert fler bra nätpriser utanför SE:s gränser också. Den har knivskarp upplösning, kan öka textsnittet näst intill dumhet, den bläddrar blixtsnabbt och drar så gott som ingen ström (långt mellan uppladdningarna).
  Den läsplattan levereras utan fodral. Dustin har ett par vettiga fodral och det billigaste (inte skinn) gör att du kan ställa den på ett bord och få en mycket bekväm läsvinkel.

  För min del hoppas jag nästan att min Bebook går sönder så att jag får tummen ur och får uppgradera till en Iriver Story HD.

  Nej jag jobbar inte på Iriver eller har aktier el dyl. Jag har ett par kamrater som skaffat den plattan och det är mycket vill-ha-faktor på den.

  /putte

 57. Helene Says:

  Hej!
  Hur ser det ut om man letar efter en läsplatta med stöd för ePub men med text eller tal- funktion? Jag vet att kindle har talsyntes men de tar inte ePub så det är inget alternativ.
  Tack!
  Helene

  • Elib Says:

   Hej,

   Jag tror det finns ett par utvecklare av läsplattor med EPUB-stöd som håller på att jobba med talsyntes – Onyx Boox 60, t ex – men vad jag vet finns det ingen som gör det på svenska.

 58. Åke Says:

  Sony PRS-700 har bakgrundsbelysning i två steg.

  På nedanstående länk finns en läsplatta med svensk talsyntes. Den enda mig veterligt med svensk röst. Finns många andra språk att välja på också

  http://www.livrel24.se/sv/artiklar/lasplattor-tillbehor/pocketbook-pro-903.html

 59. soheyla Says:

  Hej!
  Undrar om någon vet ifall man kan använda vanliga e-bok (dito) att läsa i Kindle?
  Tacksam för svar
  Soheyla

  • Elib Says:

   Det går, men det är inte helt lätt eftersom Kindle i första hand är gjort för Amazons eget format. Om du köper boken i PDF-format går den att lägga över – se instruktioner här. Böcker i EPUB-format kan konverteras till Kindles format med t ex en programvara som heter Calibre.

 60. Theo A Says:

  Hej,

  denna sida behövs verkligen uppdateras, det mesta av produkter verkar ha gått ut. Verkar som endast Amazon och B&N är de enda kvar, med ett par pocketboksvarianter från Sony. Annars är det surfplattor som gäller.

  Letar en som iof kan underlätta att ta med flera böcker, men som framförallt gör att man enkelt kan läsa PDF-filer, dvs. lite större. Allt mer rapporter mm kommer som pdf:er och 5″-skärmar är löjliga, man behöver något som är lite större SAMT att man slipper sända dem via en butik.

  Frågan är, har denna marknad helt kollapsat för de eländiga, överviktiga surfplattorna? Tvingas ha en smartphone pga jobbet, så jag behöver ett lättare, enklare alternativ.

  • Elib Says:

   Hej,

   Vad vi vet ska de flesta av de ovanstående finnas att köpa fortfarande. Men jo, surfplattor börjar ju bli väldigt vanliga och det kommer nya modeller snart sagt varje vecka. Just läsplattor i större format än 6” är det tyvärr dåligt med – inte ens Amazon gjorde ju någon större succé med sin Kindle DX, så vill man ha en apparat med större skärm är det nog tyvärr surfplattor som gäller i dagsläget.

 61. Göran Hosinsky Says:

  Hej,

  Jag använder min smartphone för att läsa böckerna jag lånar på biblioteket. Inte världens största skärm men inte sämre än den Palm, som jag tidigar använde. Framförallt finns telefonen alltid till hands när jag vill läsa och jag behöver inte släpa med extra apparater på resor etc.

  Göran, Kanarieöarna

 62. putte Says:

  Jag tror att läsplattorna hamna i skymundan av läsplattorna och det är verkligen synd för en obelyst e-ink-platta är oslagbar, det har jag med en dåres envishet alltid hävdat. Men det finns säkert en hel del andra förklaringar. Ipaddar och liknande produkter vänder sig till en ny yngre generation än det representative pappersboksläsaren. Pappersboksläsaren är i gengäld nog ofta lite äldre och därmed inte lika adaptiv på nya produkter, framför allt produkter där man snarare skapar ett behov, inte har det från början.

  Jag hoppas och vill gärna tro att läsplattorna kommer att succesivt ta mer och mer plats och att surfplattorna inte slår bort lönsamheten för att skapa och utveckla e-ink-produkterna.

  Jag närmar mig 150 lästa e-böcker min Letto/Bebook-platta som har sina fel och brister jämfört med t.ex. Iriver-plattorna, bara levererar. Ekonomin är slående positiv, eftersom de flesta av böckerna är lånade via kommunens bibliotek på webben.

  Läsplattans absoluta nackdel är nog att konceptet är så pass enkelt och begränsat. En surfplatta visar allsköns underhållning, låter dig läsa tidiningar, spela spel och det blir ett helhetskoncept som inte en läsplatta kommer i närheten av.

  Det betyder att en läsplatteköpare måste vara övertygad att det finns ett behov som inte en surfplatta kan leva upp till och då krymper nog marknaden, tyvärr.

  Sen gillar jag surplattor som företeelse, det ena goda behöver egentligen inte förta det andra och den täcker så mycket annat….

 63. Per Athos Eckerbom Says:

  Finns det någon läsplatta som har bakgrundsljus, dvs att man kan läsa den i mörkret..?
  Per Athos

  • Elib Says:

   Inte av de renodlade läsplattorna – en av poängerna med dem anses ju vara just att skärmen beter sig precis som ett vanligt papper, vilket inte tröttar ut ögonen på samma sätt som en datorskärm. Surfplattor av iPad- eller Android-typ har ju dock givetvis bakgrundsbelysning.

 64. Åke Says:

  SONY PRS-700 har bakgrundsbelysning om du lyckas få tag på den. Den har utgått ur sortimentet men…..
  Fungerar bra som sängkamrat 🙂

 65. Göran Hosinsky Says:

  Jag köpte en smartphone med androidsystem för att läsa böckerna. Skärmen är i minsta laget, skulle ha valt en modell med större skärm, men fungerar bra – och jag har den alltid tillhands om jag får vänta någonstans utan att speciellt släpa med mig en platta.
  Göran, Kanarieöarna


 66. För att låna en bok på biblioteket måste man numera tyda några ”Captcha”-ord. Detta är inte lätt, och man får ofta göra om flera gånger. Är detta verkligen nödvändigt? Och måste orden vara så otydliga? Man kan få orden upplästa i stället, men detta är en helt bisarr upplevelse…

  • Elib Says:

   Vi är medvetna om att ”captcha”-koden som används på några bibliotek inte är en helt perfekt lösning och beklagar det. Tanken är att alla bibliotek ska gå över till pinkodsinloggning i stället, men alla bibliotek har ännu inte gjort det och eftersom vi måste ha någon säkerhetskontroll på plats är tyvärr detta den bästa tillfälliga lösningen vi kan ha under tiden.

   Om du har svårt att läsa koden kan du alltid klicka på ”Ladda om”-knappen – två pilar i cirkel – till höger om textfältet, och får då en ny text att knappa in i stället.


 67. Till vad behövs säkerhetskontrollen? Maskinell tjuvlåning av böcker? Kan det vara ett stort problem – gick det inte bra utan captchakod förr?

  • Elib Says:

   Maskinell tjuvlåning av böcker?

   Bland annat, ja.

   • Nina Says:

    Mitt bibliotek hade pinkodsinloggning förut. Men nu är det de här bokstäverna. Det verkar ju bakvänt om ni väntar på att alla andra ska införa pinkodsinloggning??
    Jag gillar inte heller de här captsha bokstäverna. Rena rama gissningsleken emellanåt.

   • Elib Says:

    Hej,

    Vilket bibliotek tillhör du?

   • Nina Says:

    Uppsala stadsbibliotek. Och jag har precis för mig att det var pinkodsinloggning. Då lånade jag eböcker till min handdator. Var väl kanske för ca två år sedan eller något sådant.

   • Elib Says:

    Vi håller precis på och gör en kampanj där vi försöker övertala de bibliotek som ännu inte gjort det att gå över till pinkodsinloggning, så med lite tur ska det vara fixat snart!

 68. ak Says:

  Har köpt en iRiver Story HD WiFi. En sak jag undrar över, när det är WiFi, skulle väl innebära att man kan komma ut på nätet när man har en trådlös nätverksanslutning att tillgå? Hur funkar det i så fall, hur kan jag använda det?
  Kan jag göra det?

  • Elib Says:

   Om du har WiFi i din läsplatta och har tillgång till en trådlös nätverksanslutning bör du kunna komma ut på nätet och t ex köpa eller låna och ladda ner böcker, ja.

 69. ak Says:

  Problemet är inte att komma ut på nätet, det gör jag. Men SEDAN, hur gör jag för att komma åt webbsidor? Det är där mitt problem ligger…

  • Elib Says:

   Det borde förhoppningsvis framgå i bruksanvisningen – såvitt jag vet ska det bara vara att surfa på den som på vilken annan apparat som helst. Om det inte gör det skulle jag föreslå att du kontaktar supporten för dem som sålde läsplattan.

 70. ak Says:

  Har så klart läst bruksanvisningen innan jag ställde min fråga här.
  Hade hoppats att någon som äger en likadan läsplatta som jag, hade en lösning. Men får kontakta supporten. Tack för hjälpen.

 71. Rune Says:

  Gäller informationen om att Kindle inte är kompatibel med era böcker fortfarande? Funderade på Kindle Paperwhite som kommer ut i oktober.

  • Elib Says:

   Såvitt vi vet ja, men vi vet å andra sidan inte mer om Kindle Paperwhite än vad som sades på presskonferensen igår. Men att Amazon skulle frångå sin tidigare policy att bara släppa in sitt eget format känns osannolikt. Om det fungerar kommer vi givetvis att informera om det.

 72. Gabriela Says:

  Men är det inte så att det går att komma runt Kindles restriktioner genom Calibre?

  • Elib Says:

   Det går ofta att konvertera vattenmärkta EPUB-filer till Kindleformat med Calibre, ja, men vi kan inte ansvara för resultatet.

 73. Henrik Bergqvist Says:

  Har precis dragit igång en iriver Story HD wireless och lånat böcker med den direkt utan PC från Stockholms stadsbibliotek.
  Tyvärr blir elib-sidan extremt svårläst på den lilla skärmen. Går att zooma på något sätt?

  //Henrik

  • Elib Says:

   Jag är inte helt säker på om det finns en zoomfunktion i iRivers webbläsare, men det borde förhoppningsvis framgå av bruksanvisningen.

 74. Henrik Bergqvist Says:

  Jag tror det har att göra med elib sidan. Kan ni optimera den för små skärmar (6 tum) oxå? Nu verkar den vara optimerad för betydligt större skärm.
  Jag pratar om den sida där man väljer bibliotek.

  Hälsningar,
  Henrik

  • Elib Says:

   Vi har tyvärr begränsade möjligheter att bygga om den existerande sidan så att den passar alla skärmstorlekar, men vi kommer under 2013 att göra en allmän omdesign som bör vara mer anpassningsbar. Dock rekommenderar vi tillsvidare att man bokmärker sitt biblioteks sida i stället för samlingssidan http://www.elib.se/bibliotek.

 75. Thomas Klasson Says:

  Ni kan lägga till att EB71 (samma tillverkare som omnämnda EB78?) från Unotec inte klarar av vare sig lånade böcker eller köpta. Däremot går det alldeles utmärkt att läsa de smakprov ni har på er hemsida, och som därmed förvillar en nykomling till att tro att det går bra att läsa en köpt bok. Men se det gick inte…

  • Elib Says:

   Hej,

   Tack för infon, vi ska lägga till det! När du säger köpta böcker, är det kopieringsskyddade böcker eller vattenmärkta böcker du får problem med? Vilket format?

 76. Arne Sköldén Says:

  Jag fick en Adlibris Letto i julklapp, och nu har jag lagt ner timmar på att försöka ladda hem en bok från biblioteket. Jag fick reda på av någon av er att det inte går att ladda ner direkt till Letto, utan att man måste gå via dator. Kombinationen Mac/Letto är inet så tydligt beskriven. Nu tänker jag skicka tillbaka Letto och söker ett alternativ som kan ladda hem direkt. Vilka är de vanligaste plattorna som fungerar mot biblioteket?

 77. Putte Says:

  Jag kör inte Mac själv men jag förutsätter att du måste ha Adobe Digital Edition installerad och så vitt jag kan se finns den även för Mac. Med din Letto eller Iriver ansluten till datorn så dyker den upp som en enhet i Digital Edition och du kan dra över boken.
  Att köpa en Iriver för att slippa använda din Mac istället för att ta reda på hur det går till rent praktiskt är att göra det jobbigt för dig i förlängningen. Att ladda ner böcker från bibiliotek direkt till en läsplatta må vara görbart, men är knappast en optimal lösning. Den nya Letton är en bra platta även om bläddringsknapparna sitter lite ogenomtänkt placerade, något man vänjer sig vid, medan Iriver inte känns lika kvalitativ även om just bläddringen är smidigare. Oavsett vilken du väljer, bör du nog ändå bränna krut på att få till en fungerande Adobe Digital Edition i din Mac och när du väl har den så spelar det mindre roll vilken platta du har för jag lovar, det är via datorn du smidigast för över låneböcker.
  Jag kan inte Mac och kan inte hjälpa dig, tyvärr, men lite snabb googling ger i alla fall vid handen att det finns en Digital Edition även för Mac och att den går att få att fungera. Så koncentrera dig på att få igång det programmet, istället för att fundera på vilken platta du skall ha.

  Lycka till

  /Putte (Letto – PC och över 150 lästa böcker på läsplatta)

 78. Putte Says:

  Om du inte installerat Digital Edition ännu till din Mac bör du kunna hämta den här
  http://www.adobe.com/se/products/digital-editions.html
  (Svårt för mig att testa eftersom jag kör Windows)

  Tips & Tricks för din Mac, hittar du här:
  http://helpx.adobe.com/se/digital-editions/kb/cant-install-digital-editions.html

  /Putte

 79. Cajsa Månsson Says:

  Har just köpt en Samsung Galaxy tab 2 10.1 och ska ladda ner
  e-böcker. Undrar vilket program som jag ska ladda ner?
  /Cajsa

 80. Yvonne Says:

  Jag vill köpa en läsplatta att låna böcker till. Det finns plattor som har Wifi. Fungerar det att låna direkt till plattan? Hur laddar man natteriet?

  • Elib Says:

   Det är olika med olika plattor – vissa kan ladda ner direkt från biblioteket (t ex iRiver), andra (t ex Letto) kan det inte. Batteriet laddas i regel via USB-kabeln.

 81. Putte Says:

  Faktum, är att det visserligen går att ladda ner böcker från bibliotek till plattan via wifi, men det är betydligt lättare att ha Adobe Digital Edition installerad i en dator (gratis program) och att göra drag & drop från datorn. Jag har lärt mig att i lugn och ro låna och ladda ner en ny bok från ‘bibblan’ i god tid innan den andra tar slut och då är PC till platta extremt mycket smidigare. Via Digital Edition kan du också rensa bort böcker med förfallen lånetid direkt från plattan via PC:ns interface. Så WiFi i all ära. Skall du ha plattan med dig på en långsemeser eller dylikt och inte har tillgång till dator, då är det säkert en fungerande nödlösning.
  Man handlar med fördel gärna en USB laddare från Kjell & Co eller motsvarande. Då har man laddning utan att behöva koppla plattan till datorn. Smidigt inte minst när man till äventyrs kört slut på strömmen och vill läsa vidare med ansluten laddkabel. USB laddare följer gissningsvis med en del plattor, dock inte Letton, där endast USB-kabel följer med, inte USB-laddare.

  /putte

  • Yvonne Says:

   Behöver man en läsplatta? Jag provade att låna en bok till min Iphone det fungerade jättebra att läsa på den. Jag blev besviken när jag såg att det är begränsningar på hur många böcker man får låna. Jag hade tänkt ladda ner ett antal böcker och ta med till sommarstugan där jag inte har någon dator.

   • Putte Says:

    Behöver man en läsplatta? Egentligen vill jag svara något sarkastiskt, men en läsplatta är bättre än att läsa en pappersbok om du frågar mig. En TV är bättre än att kolla på playen i din IPone o.s.v. men självklart är inte en läsplatta en nödvändighet. Det fungerar att läsa på en Palm Pilot som jag började med, en modern telefon eller varför inte en surfplatta…

    Fördelen med en läsplatta är att man belyser den som en bok d.v.s. den har inget eget ljus. Bortsett från att det sparar massor av ström så att du inte behöver ladda hysteriskt, så är faktiskt den obelysta läsplattan outstanding vad gäller komfort. Alla dom som säger att det går lika bra med en Ipad, pröva först ett tag med en e-inkplatta så är du fast.

    Har du en Iphone med internet surf kan du ju ladda ner böcker vartefter även vid sommarstugan, men jag misstänker att du har ett bibiliotek som har taskiga begränsningar. Jag bor i Botkyrka och kan ladda ner 5 böcker i veckan eller så och alla på en gång. Min syster som lånar via bibliotek i Västerås har betydligt mer begränsat, så det är tyvärr inte allas rätt att kunna åka till sommarstugan med en bunt böcker i telefonen 😦

 82. Yvonne Says:

  Nej, var inte sarkastisk. Jag har aldrig hållit i en läsplatta bara sett de på bild. Men jag har beställt en IRiver WIFI Bibliotek, som posten visst har tappat bort. Under tiden som jag har väntat provade jag att ladda ner till min IPhone.Det var då som jag fick reda på att man får bara låna tre böcker på sju dagar, det är som om de visar fingret mot oss som vill låna.Det fungerade bra att läsa på telefonen så då tänkte jag att istället för att köpa en läsplatta för 1400:- får jag köpa E-böcker för pengarna.

 83. Lars-Olof Sarin Says:

  Sedan ett par veckor nöjd ägare/nyttjare av Sony PRS-T2 – bra format, lång batteritid, reflexfri läsyta osv. Dock har jag ett problem: måste den nyttjas via en och samma dator hela tiden?

  Jag har en stationär och en bärbar dator. Den stationära var den som jag först kopplade ihop med läsplattan för nedladdning osv. När jag senare vill nyttja den bärbara datorn för nedladdning blir plötsligt de böcker jag initialt laddat ned inte åtkomliga, trots att jag angivit samma adobe-id på båda datorerna.

  Medveten begränsning eller klumpigt handhavande från min sida?

  /Sarre

  • Elib Says:

   Hej,

   Det är svårt att säga så här – maila oss gärna information om hur du gör på info@elib.se. Läsplattan ska ju vara knutet till ett Adobe-ID, inte till en dator.

   • Sarre Says:

    Det visade sig vara just ”klumpigt handhavande från min sida”… Allt är frid och fröjd!
    /Sarre

 84. Janne Östling Says:

  Angående Kindle så förstår jag inte varför ni sågar den så fullständigt? Jag har precis köpt en Kindle Paperwhite och använder gratisprogrammet Calibre för att hålla ordning på mina e-böcker. Det var absolut INGA problem att lägga in och läsa det gratisexempel på bok (epub eller pdf) ni tillhandahåller. Så Kindle fungerar utmärkt såvitt jag kan se…

  • Elib Says:

   Hej,

   Om man vill lägga in böcker man köpt i formaten vattenmärkt EPUB och PDF går det att göra via Calibre, ja. Det kräver dock det extra steget, och vi kan heller inte ansvara för att boken blir korrekt formaterad efter att Calibre gjort om den. Det kommer heller inte att fungera med bibliotekets e-böcker.

   • Janne Östling Says:

    Man behöver inte använda Calibre. Om jag t.ex. tar den exempelbok ni lagt ut, Brottskod 09, som står angiven som vattenmärkt så är det bara att kopiera den direkt till Kindle. Fungerar utmärkt. EPUB gillar ju inte Kindle att läsa direkt så därför körde jag den filen via Calibre vilket är ett synnerligen enkelt program att använda. Jag ska testa med bibliotekets böcker så fort jag hämtat ut mitt bibliotekskort.

 85. Barbro Fällman Caglar Says:

  Jag undrar vad elib har emot Kindle. Jag vill kunna låna böcker till den utan en massa tjafs.

  • Elib Says:

   Vi har inget emot Kindle, det är en utmärkt läsplatta som sådan. Tyvärr, i det här sammanhanget, är syftet med Kindle att man ska köpa böcker från Amazon, och den klarar därför bara av Amazons eget kopieringsskydd som dessutom bara Amazon själva får använda. Därmed kan den tyvärr inte läsa böcker från svenska bibliotek trots att vi använder det absolut vanligaste skyddet på marknaden. Det är tyvärr inget vi kan påverka, utan det är Amazon som vill ha det så.

 86. Christine Says:

  Är det inte hög tid att uppdatera denna blogg med de nya läsplattorna som måste ha hunnit komma på marknaden sedan den skrevs?

  • Elib Says:

   Hej,

   Som vi skriver ovan gör vi inget anspråk på att detta ska vara en komplett lista – eftersom det är fullt möjligt att köpa läsplattor från snart sagt hela världen har vi helt enkelt ingen möjlighet att hålla listan så uppdaterad, speciellt som många av dem i grund och botten är samma apparat under skalet. Så länge läsplattor följer de kraven vi skriver ovan (att de stödjer EPUB och Adobes DRM) ska de fungera med de böcker som distribueras i Sverige.

   Vad jag vet är det dock i grova drag de ovanstående som är lätta att få tag på i Sverige; i något fall kan det ha kommit en uppdaterad variant, men den följer ju i så fall ungefär samma specifikationer. Är det någon särskild du saknar?

 87. hugowestman Says:

  kan man läsa kopieringsskyddade böcker på kobo touch

 88. Christer Says:

  Jag vill kunna låna böcker från ett bibliotek, men har ej skaffat en läsplatta ännu. Om man har en Sony PRS T2 och laddar ner Sonys tillhörande program (Sony Reader om jag förstått saken rätt), behöver man då skaffa ett Adobe-ID eller har Sony någon motsvarighet i sitt program? Kanske någon som har en sådan läsplatta kan berätta hur de gör och hur det fungerar. Det diskuteras mest om Adobe Digital Editions här, men det programmet ska jag väl inte behöva till en Sony när de har ett eget program med bibliotek och liknande?

  • Elib Says:

   Precis, till Sony använder du Sonys eget program, som i allt väsentligt fungerar precis likadant som Adobe Digital Editions, inklusive behovet att skapa ett ID. Se gärna vår FAQ.

 89. Anders Sjövall Says:

  Har lånat 2 e-böcker på Lunds bibliotek. De finns i Adobe Digital Editions, men de går inte att flytta över till e-bokläsaren (Kobo Glow), fast läsaren är inkopplad och syns i Adobe.
  Har försökt att flytta över böckerna via datorn (de syns i e-boksbiblioteket), men får då en svart ruta i läsaren och meddelandet ”This document is protected by Adobe Digital Rights Management and is not currently authorized for use with your Adobe ID. Please sign in with the authorized Adobe ID and try again” när jag klickar på rutan. Vad gör jag nu?

 90. mikegnorp Says:

  ”Kobo finns ej till salu i Sverige”
  Jodå! Dustin säljer för fulla muggar. har precis beställt en Kobo Aura

 91. Anders Sjövall Says:

  Kontaktade Kobos hjälpchatt som löste problemet. Fick avregistrera inloggningen i både Adobe och Kobo samt avlägsna de lånade böckerna ur Adobes bibliotek. Efter ny registrering fungerade allt. Lunds stadsbibliotek lät mig helt vänligt låna om böckerna direkt!

 92. Hannes Says:

  Hej! Har precis köpt en iriver StoryHD (WiFi Bibliotek), men det finns bara engelsk manual på plattan. Vet ni var man kan hitta en svensk manual?

 93. Johanna Says:

  Hej!
  Jag läser och funderar massvis just nu på vilken e-bokläsare jag ska köpa. Har kommit fram till två grejer jag verkligen skulle vilja veta.
  Framför allt undrar jag om det går att låna böcker på elib till en sony prs-t3? Och hur lätt eller svårt är det att göra det i så fall?
  Den andra grejen gäller Iriver Story. Är det möjligt att anteckna och så i den? Och att redigera i Office dokument? Har läst att den ska ha stöd för filerna i alla fall.
  Tacksam för all input!
  /Johanna

  • Elib Says:

   Hej,

   Givetvis går det att låna till Sony. Såvitt jag vet ska det gå att ladda ner direkt till den, men man kan även föra över via datorn – se instruktioner här.

   Det går att anteckna i iRiver Story. Däremot ska jag inte svära på att det går att redigera Office-dokument – det är nog mer en fråga för iRivers support.

 94. Olof Mogren Says:

  Hej! Hur är det med Sony PRS-T3? Går det att ladda hem böcker till den direkt över nätet, utan att använda dator?

  • Elib Says:

   Jag har inte själv haft möjlighet att pröva den, men såvitt jag vet ska det gå.

  • Shaun Says:

   Jag har en sådan, och det fungerar utan dator.

   • Mattias Says:

    Men inte från svenska bibliotek?

    Svar från SONY support:
    Hej gäller det DRM-skyddade böcker måste dessa föras över via Reader for Pc/Mac via en dator.
    Med vänliga hälsningar.
    Niklas
    SONY SUPPORT TEAM
    SUPPORT: http://www.sony.se/support/sv

   • Elib Says:

    Hej,

    Tydligen har Sony gjort någon uppdatering i sin senaste läsplatta som gör att det inte går att ladda ner DRM-skyddade böcker direkt från nätet. Det är ju tyvärr ingenting vi kan kontrollera, men det går som sagt fortfarande utmärkt att föra över via datorn.

 95. Shaun Says:

  Jag har en sådan, och det fungerar utan dator.

 96. Anita Wahlström Says:

  Fråga: Kan man låsa skrivläget i Letto? Alltså om jag alltid vill läsa texten på ett håll … Ibland snurrar texten hit och dit mellan läslägena … irriterande!

  • Elib Says:

   Hej,

   Det vet jag faktiskt inte på rak arm. Har du kolla i instruktionsboken? Hör annars gärna med Adlibris support, det är ju de som säljer Letto.

 97. Putte Says:

  Klicka på huset (Hem) och Inställningar i understa raden. Avaktivera Automatisk Lägesgivare.

  /putte

 98. Marie Says:

  Jag vill köpa mig en läsplatta och trodde att jag bestämt mig för en Sony T3 el irivier, men så hittade jag Kobo Aurora HD….fungerar den med det svenska biblioteket och köpmarknaden, står inte om DRM ? Är den värd de extra pengarna för den bättre tekniken?
  Vad rekomenderar ni?

  • Elib Says:

   Hej,

   Enligt Kobos egen sida stödjer Kobo Aurora Adobes DRM och fungerar därmed med svenska bibliotek. Jag har själv en Kobo Glo och är mycket nöjd med den, så Aurora fungerar säkert bra också.


 99. Varför är inte Kindle inkluderad ?

  • Elib Says:

   Hej,

   se ovan:

   Om man vill köpa eller låna e-böcker som Elib och de flesta andra distribuerar är det absolut viktigaste att den läsplatta man väljer stöder formaten EPUB och PDF, samt Adobes kopieringsskydd (DRM). Detta gör de allra flesta som tillverkas i dagsläget, dock ej Amazons Kindle.

   Kindle är ju i första hand framtagen för att läsa böcker sålda genom Amazon, och Amazon har därför valt att inte hantera de kopieringsskydd som används av andra återförsäljare, samt inte göra sitt format tillgängligt för andra.


 100. Tack för info, Hasso


 101. Har en Sony PRS-T3 och det går att ladda ner böcker direkt till den via WiFi. I stora drag. Man behöver ett Adobe ID som skapas på deras hemsida (någon programvara till tex PC behövs inte) och ett lånekort+pinkod. Surfa in på https://www.elib.se/bibliotek/ med T3:ans browser välj bibliotek och bok sedan löser det sig.

 102. Eva Alén Says:

  Varför kan man inte längre ladda ner e-böcker till Iriver SD ?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: